Sciadipersia: időtlen olasz stílus

2019.03.08. 15:08

Ez az autó nem olyan, mint egy drága Mercedes vagy BMW: nem lehet akárkinek, és csak azok fogják kifizetni az árát, akiket megragad visszafogott eleganciája. A legjobb, személyre szabott alpakagyapjú-öltöny megfelelője, autóban.

A Carrozzeria Touring az utolsó cégek egyike, amely tovább viszi az olasz karosszériaépítő hagyományt. A Sciadipersia – vagy magyarul a Perzsa Sah – a Maserati Granturismo alapjaira épül, és bár már tavaly bemutatták a kupét, most elkészült a nyitott változat is, ami talán még elegánsabb.

Pedig egy ilyen sportkocsiról sokszor vizuálisan is hiányzik a tető, de itt az arányok olyan jól sikerültek, hogy ez az autó tető nélkül talán még jobban is néz ki. A forma modern, de úgy, mintha a 70-es éveknek a mai autótervezési trendektől teljesen eltérő stílusát gondolták volna tovább, alkalmazták volna a huszonegyedik századra. A végeredmény visszafogott, de határozott egyéniségű nyitott sportkocsi, természetesen szuperigényesen, nagyrészt kézi munkával kivitelezve.

Összesen 15 ilyen autót tervez legyártani a Touring, de azt ők sem tudják, hogy hány lesz ezek közül nyitott: a vevőn múlik, hogy ilyet rendel, vagy a kupét. Egy-egy autó elkészítése hat hónapig tart, úgy, hogy vinni kell hozzá egy Maseratit is, ami az alapja lesz. Ebből származik a teljes gépészet, többek közt a 4,7 literes, 460 lóerős V8-as motor, amellyel durván 5 másodperc alatt érhető el a százas tempó.

Az autók árát csak a megrendelőknek árulják el, de nyilván a százmilliós kategóriába tartozik – mással nemigen magyarázható, hogy még mindig nincs gazdája az összes megépíteni szándékozott autónak.