Megszületett a Renault-Nissan-Mitsubishi új vezetése

2019.03.12. 11:03

Carlos Ghosn tavaly novemberi letartóztatása óta nem volt tisztázott, hogy ki irányítja a Renault-Nissan-Mitsubishi triót. Mostantól viszont új, négy fős testület áll fel, amely a Renault elnökéből és vezérigazgatójából, valamint a Nissan és a Mitsubishi vezéreiből áll majd.

alliance lead

Ennek értelmében a szövetség irányító tanácsát jelenleg Thierry Bolloré vezérigazgató és Jean-Dominique Senard elnök, valamint Hiroto Saikawa, a Nissan első számú vezetője, és Osamu Masuko, a Mitsubishi vezérigazgatója alkotja. Ezzel a Nissan elérte, hogy megváltozzanak a cégen belüli erőviszonyok: mivel a Mitsubishi jogilag a Nissan irányítása alatt áll, mostantól a Nissan vezetőjének ugyanakkora szava lesz a vállalatcsoport irányításában, mint a Renault-nak.

Azt azért mindkét fél hangsúlyozta, hogy a cégcsoporton belül nem változnak az erőviszonyok: a tulajdonosi struktúrát és a belső erőviszonyokat szabályzó szövetségi egyezményt érintetlenül hagyják, így elvileg továbbra is a Renault-é a vezető szerep – az egy másik kérdés, hogy ezt az új irányítótestületben nem lesz egyszerű érvényesíteni.

A Renault vezetése valószínűleg azért választotta mégis ezt a megoldást, hogy minél egyértelműbben eloszlassák az aggodalmakat, amelyek a vállalatszövetség egyben maradását kérdőjelezték meg. A stabilitás és döntésképesség képének visszaállítása mostanra lényegesebbé válhatott, mint bármi más. Alighanem ezért fogalmazott úgy a négytagú testület elnöke, Jean-Dominique Senard, hogy ennek a vezetési struktúrának a bevezetése most a legjobb előre vezető lépés, amit el lehet képzelni.