Durván árazza az ELMŰ a villanyautó-töltést

2019.05.30. 10:35

Május 28-ától egy hónapig csak tesztelik a megoldást, addig jelképes, 10 forintos díjat számítanak kWh-nként, de már most 99 forintos egységárról hallani.

elmu tolto

Ahogy sejteni lehetett, a villanyautók terjedésével a kedvezmények szép lassan eltűnnek. Az ELMŰ-ÉMÁSZ most a fizetős töltés bevezetésével kísérletezik. Egyelőre öt töltőoszlopon tesztelik a megvalósítást, ami tíz töltőpont jelent, és mindössze 10 Ft/kWh-t számolnak fel a töltésért. A villanyautó-használók az eCharge+ alkalmazásban rögzített bankkártyával fizethetnek majd, azaz minden elektronikusan zajlik. Az áramszolgáltató szerint ez azonban átmeneti helyzet: a durván egy hónapos tesztidőszak után minden kútjuk fizetős lesz, és a díjat is 99 Ft/kWh-ra növelik majd.

Ezzel az árszinttel villanyautó-használat ugyan jelentősen drágább lesz, de valamivel még mindig olcsóbb, mint a legtöbb hagyományos autó fenntartása. Mondjuk egy VW e-Up! paramétereivel és az új töltési árral számolva 13 Ft/km körüli kültség jön ki, egy nagyobb Tesla Model S P100D esetében pedig 20 Ft/km. Ezzel szemben egy átlagos dízelautóval ugyanez a költség 24 Ft/km környékére adódik – 6 literes fogyasztást és 410 Ft-os üzemanyagárat figyelembe véve – benzinesnél pedig inkább 30 Ft/km feletti értékekre lehet számítani. Ugyanakkor így már nem egyértelmű, hogy az alacsony üzemeltetési költség ellensúlyozza-e a villanyautók magas árát.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ tervezett díjszabása egyébként kifejezetten durva a lakossági áramszolgáltatás áraihoz képest. Ott ugyanis csúcsidőben sem kérnek többet 43 Ft/kWh-nál, csúcsidőn kívül pedig 33 Ft/kWh alatti díjat számol ugyanez a társaság. Magyarul amíg ezekkel az árakkal számolhatunk, addig dedikált villanyautó-töltőt használni igazi luxuskiadás lesz.