Az olajipar egyik vezére megijedt az éledő klímatudatosságtól

2019.07.07. 23:19

Kicsit zavaros és a szokottnál nyíltabb kijelentéseket tett a napokban Mohammed Barkindo, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára. Úgy tűnik, a klímatüntető fiataloktól félti az olajipar jövőjét a kartell vezetője. 

kiz

Az OPEC, azaz a világ legnagyobb olajtermelőinek múlt heti találkozóján Bécsben mondott érdekeseket a nemzetközi kartell főtitkárának három éve megválasztott nigériai Barkindo. Barkindo nem tagadta a klímaváltozást, sőt, arról beszélt, hogy az azzal összefüggő időjárási szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek, amiatt pedig egyre nagyobb tömegek nyilvánulnak meg "az olaj ellen".

Aggódva elmélkedett róla, hogy már az OPEC központjában dolgozó kollégáit kérdezgetik azok gyerekei a jövőjükről, mert látják, hogy a kortársaik felelősebb klímavédelemért tüntetnek az utcákon, nem kis részben az olajipart felelőssé téve. Bár Barkindo nem mondta ki, mondatai mögött átjött, hogy a Greta Thunberg svéd diáklány által indított és hónapok alatt óriásira dagadt tüntetéshullámra célzott, illetve arra a sokszázezer tüntető fiatalra, akiket szerinte tudománytalan információkkal vezettek félre az olaj ellen.

Barkindo szerint ez a tudománytalan olajellenes mozgósítás árt az olajipari befektetéseknek, befolyásolja a politikai és vállalati döntéseket. Magyarán az állami és magánszektor nem szívesen fektet olyan területbe, amiben a nyilvánosság korunk legnagyobb problémájának, a klímaváltozásnak a felelősét látja. A főtitkár szerint "ez talán a legnagyobb veszélyt jelenti az iparunkra". Nem finomkodott, olyat is mondott, hogy az olajipar része lehet a klímaharc megoldásának, de az már nem derült ki az AFP cikkéből, hogy ezalatt mire gondolt.

szén-dioxid levegőben ppm

Ahhoz persze nem kell se olajipari fejesnek, se klímatudósnak lenni, hogy józan ésszel felfogjuk: az OPEC államok által termelt napi harminc millió hordó olaj kitermelése, szállítása, feldogozása, majd jó részének légkörbe égetése nem tesz jót a földi klímának. Nyilván nem ez az egyedüli felelőse a fenyegető klímakatasztrófának (a szénipar se kutya), de mentegetni és áltudományt kiáltani, ahogy a főtitkár teszi ízléstelen húzás egy ügyben ennyire érintett embertől. Mindezt az évben, amikor épp az emberiség történelmének legmagasabb légköri szén-dioxid-koncentrációját mérik: 415 ppm fölött járunk. Az OPEC megalakulásának évében, 1960-ban ez még csak 315 ppm volt.