Évi félmillió autót gyárthat a Tesla német üzeme

2019.12.12. 17:20

Korábban még évi 150 ezer autóról beszéltek, most már ennek a többszöröséről, évi félmilliós kapacitásról hallani a Tesla készülő berlini üzemével kapcsolatban. Az építkezés ettől függetlenül könnyen lehet, hogy csúszni fog. 

tesla fremont factory.0

A német Bildtől jött az infó, hogy a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségben szórhatja Európa útjaira a Teslákat a vállalat Berlin mellé tervezett üzeme. Az évi 500 ezer új autó óriási érték egy még mindig nagyon rétegmárkának számító gyártótól, valószínű ez esetben már nem csak Model 3-asokról és Y-okról lenne szó, hanem készülne itt minden, amit az európai piacon el tudnak adni. A jövőben Teslára vágyó európaiaknak ez jó hír, az már kevésbé, hogy a német sajtó szerint valószínű csúszik majd a négymilliárd euróból épülő gyár nyitása. 

Miközben Brandenburg szövetségi tartományának presztízskérdés, hogy időben és zökkenőmentesen haladjon a gyár építése, az engedélyek beszerzése kicsit még megakaszthatja a folyamatot. A tartomány gazdasági minisztere, Jörg Steinbach szerint kérdéses, hogy meglesznek-e időben a szükséges hatástanulmányok és engedélyek, azaz hiába születik aláírás a terület megvásárlásáról még az idén, aligha indul meg az építkezés jövő márciusban, azaz a 2021 végére tervezett gyártásindítás is csúszhat majd pár hónappal.