Elhozhatja az autósmozik feltámadását a járvány

2020.03.22. 10:36

Még egy világjárvány idején is vannak szolgáltatások/iparágak, amik működőképesek, sőt, felpörögnek. A futároknak most például nagyon szalad, de a maszkot, kézfertőtlenítőt vagy gumikesztyűt gyártó üzemekben sem kell manapság csődtől tartani. És vannak aztán olyan alig létező szolgáltatások, amiket már el is felejtettünk, pedig most erőre kaphatnak. Például az eddig tetszhalott autósmozizás, ami a napokban feltámadt az USA-ban.

retronaut-1260x710-2-1260x710

Az autósmozi egy nagyon huszadik századi dolog. Az autózás terjedésével párhuzamosan futott fel a műfaj: 1915-ben történt az első ilyen vetítés Új-Mexikóban, majd rövid idő alatt az egész USA-ban népszerű lett az óriási szabadtéri kijelzők elé parkoltatott autósoknak tartott vetítés. Az 50-es és 60-as években volt a csúcsán. Akkoriban az USA-ban minden a jólétről és az autózás térnyeréséről (a nagyvárosi életterek kárára) szólt. Mialatt itt romjaiból épült újra a szétbombázott Európa, odaát amilyen szolgáltatás csak tudott, az autók köré épült. Egymás után nyíltak az autós kasszás gyorskajáldák, de minden ilyen szolgáltatással szemben fontos érv volt az autósmozi mellet, hogy egyszerre volt közösségi program, mégis zárt. Egy moziteremmel szemben egész tág határok között működhetett például egy ilyen vetítésre szervezett randi, de nem csak a kanos tinik, a családosok, az idősek... mindenki imádta.

tr.png

Az utóbbi évtizedekben nehéz időket élt az autósmozizás. A Los Angeles Times adatai szerint tavaly 305 ilyen mozi működött a 327 milliós USA-ban. Beszédes adat, hogy fele ennyi lakos mellett az 50-es években még négyezer körül volt ez a szám. Viszont szintén az LA Times írja szerdai cikkében, hogy az autósmozik váratlanul megtalálták a maguk pillanatát a járványhelyzetben. Kalifornia, Kansas, Oklahoma és Missouri államokból jelentős, néhol duplázódó forgalomról számoltak be az üzemeltetők, azaz a járvány miatti mozibezárások és az emberek biztonságos közösségi programok iránti igénye elhozta az autósmozizás reneszánszát Amerikában. 

Az autósmozizás tényleg a tökéletes nyilvános program pandémia idején. Úgy lehetsz közösségben, hogy a saját zárt teredet nem kell elhagynod, de beengedned sem kell oda senkit. Az üzemeltetők is arról számoltak be a sajtónak, hogy amennyire csak lehet, érintésmentesen zajlik minden, a jegyeket online értékesítik, az autók között pedig kellő távolságot hagynak. Ennek a gyors felfutásnak viszont pillanatok alatt vége lehet ott, ahol odáig romlik a helyzet, hogy kijárási tilalmat kell bevezetni. Ahogy az Kaliforniában meg is történt, így az ottani autósmoziknak rövid életű volt a feltámadás.