Fekvő teherautóba rohant egy Tesla önvezető módban

2020.06.02. 15:35

Tegnap egy 53 éves férfi, Mr. Huang 110 km/órás sebességgel haladt Tesla Model 3-ával a tajvani autópályák egyikén, bekapcsolt önvezetéssel. Az autópálya belső két sávját azonban egy oldalára borult kamion eltorlaszolta, amit nem észlelt a Tesla Autopilot - a sofőr sem - így óriási erővel belecsapódott az autó.

2020 06 02 tesla model 3 autopilot teherauto baleset 03-1024x544

Ahogy a videón is látható, a Model 3 nem lassít, hanem töretlenül halad a teherautó felé. A kamion sofőrje is igyekszik heves integetések közepette jelezni a Tesla sofőrjének, hogy álljon meg, mert bele fog csapódni. Mr. Huang ekkor vette észre, hogy nagy a baj és rálépett a fékre, de már túl késő volt, belerohant a kamionba. Elmondása szerint az Autopilot be volt kapcsolva autóján, mégsem állt meg, vagy kerülte ki az akadályt.

Szinte csoda, de nem történt személyi sérülés az hatalmas erejű becsapódást követően. Hasonló eset történt pár éve Kaliforniában, akkor egy sávelválasztó betonfalnak rohant neki egy Tesla, ott a sofőr életét vesztette. Annál az esetnél biztosan be volt kapcsolva az önvezető rendszer, de annyi mentsége volt, hogy a sávelválasztó fal messze nem volt szakszerűen kialakítva.

A Tesla persze hangsúlyozza, hogy a vezetéstámogató rendszer nem egyenlő azzal, hogy a sofőrnek nem kell figyelnie, mondván az autó úgyis vezet helyette. Valószínűleg ha a sofőrök mindig aktívan figyelnének az Autopilot használata mellett, ezeknek a baleseteknek a nagy része elkerülhető lenne.