Újra szállítja az új Golfot a Volkswagen

2020.06.05. 10:02

Még május közepén állt le a VW Golf és a Skoda Octavia kiszállítása Európában egy szoftverhiba miatt. Ám a Volkswagen most azt jelezte, hogy a hibát kijavították, így a szállítások is újraindulhattak.

i2

A hiba az EU területén eladott autókban ma már kötelező Ecall vészhívó rendszert tette használhatatlanná. Így viszont a rossz szoftverrel érkező autók nem feleltek volna meg a forgalomba helyezési előírásoknak, ezért kellett leállítani a szállításokat. Bár az Octaviával kapcsolatban külön nem nyilatkoztak, de a cseh modell szoftvere azonos a Golféval, így valószínűleg annak a kiszállítása is folytatódhat a javítást követően.

A Golf nyolcadik generációját állítólag már a fejlesztés során is az új szoftver hibái sújtották leginkább, ami annak köszönhető, hogy a VW itt alkalmaz először távolról frissíthető rendszerprogramot. Ez pedig legalább egy nagyságrenddel komplikáltabb, nagyobb program annál, amit a korábbi modellekben alkalmaztak.

Az eladások alapján tavaly még a Golf volt Európa legnépszerűbb autója, 410 ezer fogyott belőle 2019-ben, de már ez is egyértelmű visszaesést jelent az évtized közepi, félmillió feletti számokhoz képest. Azt még nemigen lehet felmérni, hogy a nyolcadik generáció megtarthatja-e a piacvezető szerepet, az mindenesetre jól látszik, hogy a szabadidő-autók térnyerésével lassanként a Golf is veszít a jelentőségéből.