A Scania gyártása már teljesen szén-dioxid-mentes

2020.08.03. 06:03

Immár a bolygón termelő tíz gyára mindegyike megújuló forrásból nyert energiával működik, ezzel a Scania termelése teljes egészében szén-dioxid-mentes lett. Legalábbis ami a gyárak közvetlen energiafelhasználását illeti. 

4

Már messze több az olyan autógyártó, aminek becélzott céldátuma van a termelése ökolábnyomának nullára csökkentésére, mint aminek nincs. A győri Audi például annyi napelem panellel szórta tele az üzeme tetejét, hogy az európai rekord. A Scania most büszkén jelentette, hogy az argentin Tucumanában található gyártelepe leszerződött egy szélfarmmal, így már mind a tíz gyára (három svéd, két holland, egy-egy lengyel, francia, finn, brazil és az argentin)  üzemének termelése karbonmentes. Ez persze csak az üzem közvetlen energiafogyasztása, a beszállítók által küldött alkatrészek előállítása nyilván nincs benne, ahogy még sok más tényező sem. 

A Scania tíz üzeme évi 450 ezer megawattóra energiát használ el, ennyitől mentik meg a bolygót azzal, hogy különféle megújuló módszerekkel fedezik az energiaigényéküket. A további tervek sem szerények: úgy számolnak, hogy 2025-re sikerül elérni, hogy a 2015-ös károsanyag-kibocsátási szintjük felét szennyezzék csak. Ebbe már beleszámolják az előállított járművek kibocsátásának flottaértékét is.