Egymillió túl szennyező autót hív vissza a Fiat Chrysler

2020.08.06. 13:30

Még tavaly, egy belső ellenőrzés során derült ki, hogy a 2,4 literes négyhengeres FCA Tigershark szívómotorral felszerelt modellek nem felelnek meg a hatályos károsanyag-kibocsátási normának.

tigershark engine

A Fiat Chrysler szerint a legalább 2013 óta változatlan formában gyártott motor miatt nagyjából egymillió autót kell visszahívniuk csak az Egyesült Államokban, bár erre csak az után kerül majd sor, hogy a hatóságokkal együttműködve elkészül a módosítás, amely a norma által megkövetelt szintre csökkenti a motor károsanyag-kibocsátását.

Az EPA adatai szerint az ilyesfajta visszahívások nem ritkák: tavaly 86 ilyen, normatúllépéses esetben összesen 4,9 millió autót hívtak vissza – az FCA esetében inkább az az érdekes, hogy eddig nem fedezték fel a hibát, így most egyszerre kell egymillió járművet visszahívni. Ezek nagyobb része Jeep, a 2,4 literes motor a Compass, Cherokee és Renegade modellekbe került, de korábban a Dodge Dart és a Chrysler 200 típusokba is beszerelték.

A Tigershark motor a Chrysler-Hyundai-Mitsubishi közös World Gasoline Engine motorcsaládjának továbbfejlesztéséből született, a Fiat Multiair szelepvezérlési technológiájának felhasználásával. A 2,4 literes, 184 lóerős változattal már eddig is akadtak problémák, jelenleg is folynak perek a viszonylag magas olajfogyasztása kapcsán, de a gyártó szerint ez a magas károsanyag-kibocsátással nincsen összefüggésben.