A Peugeot visszaveszi részvényeit kínai partnerétől

2020.09.26. 06:55

A Peuegot csoportban még 2014-ben szerzett részesedést a kínai Dongfeng Motor, de úgy néz ki, hamarosan teljesen kiszállnak a francia vállalatból. A részvényeik egy jelentős részét maga a PSA vásárolja vissza, míg a többség eladására kötelezettséget vállaltak a kínaiak.

A Dongfengnek ez nem nagy üzlet: hat évvel ezelőtt 800 millió eurót fizettek azokért a részvényekért, amelyeket most bő 500 millióért adnak tovább. A Peugeot 10 millió részvényt vásárol meg 163,85 millió euróért, a maradék 20,7 millió részvény eladására pedig 2022 végéig vállaltak kötelezettséget.

Ezzel a Dongfeng lényegében azt vállalta, hogy távozik a tulajdonosok közül, pedig korábban a PSA csoport három legnagyobb tulajdonosa közt volt, az állami BPIFrance bank, illetve a Peugeot család mellett: így a cég 12,23%-a volt kínai kézben.

Korábban csak annyiról volt szó, hogy a Dongfeng csökkenti a részesedését, de az FCA-PSA egyesülés után megtartották volna a két cégből keletkező vállalat, a Stellantis részvényeinek 4,5%-át. Ám úgy tudjuk, a jelenleg folyó kínai-amerikai kereskedelmi háború miatt a Trump-kormányzat belengette, hogy érdemben vizsgálná az egyesülést, amelynek következtében a Chrysler – amelyet egy évtizede nagyrészt állami pénzből mentettek meg – részben kínai tulajdonba kerülne. Ez pedig azt jelentené, hogy az egyesülés biztosan nem zárulna le a tervezett határidőig, 2021 tavaszáig: egy amerikai vizsgálat évekre is meghiúsíthatná a giga-üzletet.