Határozatlan idejű sztrájk jön a Continental makói gyárában

2021.03.01. 22:28

Kedd 14 órától határozatlan idejű sztrájkba kezdenek a makói Continental dolgozói, miután a korábbi 2, 8 és 24 órás munkabeszüntetések hatására nem született megállapodás a munkáltató és az érdekképviselet között.  

DROTI20160513001

A makói gumigyár dolgozói először február 17-én tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot. Ezt követte egy 8 órás munkabeszüntetés 20-án, majd múlt szerdán egy 24 órás. A sztrájkban résztvevő dolgozók az elmúlt időszakban leromlott munkakörülmények ellen tüntetnek, valamint a cég által tavaly felmondott kollektív szerződésben rögzített jogaikat szeretnék visszakapni. Az egyoldalúan felmondott szerződés miatt most a Continental korlátlanul emelheti a túlórák mértékét, de a munkavállalók nehezményezik sok más mellett a tíz évnél régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvételét is. 

A munkabeszüntetéseket a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szervezi. A szervezetek beszámolója szerint a kollektív szerződés nyári felmondása óta sokan távoztak a gyártól, az idő közben megszaporodott megrendeléseket viszont a vezetés a lecsökkent létszám mellett is teljesíteni akarja, ami rengeteg túlórához vezet. Az MGSZ és a GSZSZ szerint "a gumigyári munkások a végtelen sok túlóra miatt annyira elcsigázottak, hogy egyre többen és egyre bátrabban vesznek részt a jogszerű munkabeszüntetéseken." Igaz, azt még nem tudni, a dolgozók hány százaléka vállalja majd kedden a nyílt tiltakozást.

Az utolsó emlékezetes hazai sztrájk az autó- és járműiparban az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) sztrájkja volt az Audi győri gyártelepén 2019 januárjában. Az végül a munkavállalók sikerével zárult. Az AHFSZ egyébiránt feltűnt a makói sztrájk idején is: szolidaritási nyilatkozatában támogatta a Makói Gumiipari Szakszervezetet és egymillió forintos támogatást ajánlott egy esetleges sztrájksegély kifizetéséhez.