Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat

2021.04.22. 12:52

A szokottnál is messze többet érhet mostanság egy nemesfémekkel teli katalizátor, nem véletlenül lopják nagyüzemben, és a rendőrség friss közlemény szerint van, aki már egy bérautóból is kivágja. Egy Illatos úti autószerelő telephelyén bukott le egy kis banda, akiknek ez volt a taktikájuk, de pechükre a szolgáltató diszpécsere jól végezte a dolgát. 

Ahogy a Police.hu közleménye írja, egy autómegosztó cég diszpécsere tett bejelentést a rendőrségre, hogy az egyik kölcsönzött autójuk GPS jele szerint az autó már huzamosabb ideje egy Illatos úti autószerelő telephelyén áll. A fővárosi rendőrök a bejelentést követően kivonultak a telephelyre, ahol a – korábban a feltételezett elkövetők által bérelt – kocsit katalizátor nélkül találták meg. A szerelőműhely mellett a rendőrök átkutattak egy épületet, ahol a bútorok közt megbújva megtalálták az autót bérlő és az alkatrészeket kiszerelő egyik férfit, majd társait is elfogták a telephelyen. 

2021-04-22 12 45 42-Window

A 28 éves H. Máté, a 19 éves K. Márton budapesti lakosok és 17 éves társuk beismerte, hogy már korábban is béreltek három autót, amelyekből szintén kiszerelték, illetve kivágták a katalizátorokat és a részecskeszűrőket azért, hogy azokat értékesítsék. A nyomozók a lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatott személyeket őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Hogy mi van a katalizátorlopás mostani felfutása mögött, azzal több anyagban foglalkoztunk már: itt a gazdasági okait néztük, itt mint jelenséget jártuk körbe, itt pedig megnéztük, mit lehet ellene tenni.