Megérkezett az új magyar Suzuki S-Cross

2021.11.25. 11:12

Az előző modell alapjaira épül, mégis egészen friss jelenség a Suzuki SX4 S-Cross második generációja, amelyet ma mutatott be hivatalosan a Suzuki.

Az új modell tetővonala, és ablakkeretei ugyan elárulják, hogy szoros rokonságban áll az előző generációval, de az övvonal alatt teljesen átalakított formaterv mégis más karakterű lett. Az egyszerűbb felületek, a magasabb orr és a fényezetlen elemekkel szegélyezett sárvédőívek alapjaiban változtatták meg az autó karakterét. Így talán kisebb eséllyel riasztja majd el a potenciális vásárlókat, mint az előző generáció helyenként túlgondolt formaterve.

Az autó méretei is jól jelzik az előddel fennálló szoros rokonságot. A 4,3 méteres hossz, a 2,6 méteres tengelytáv, az 1,78 méteres szélesség és az 1,58 méteres magasság lényegében változatlan, ahogy a csomagtér mérete sem változott: továbbra is 430 liternyi helyet kínál.

Műszaki szempontból sincs nagy változás az elődhöz képest: továbbra is egyetlen motorral folyik a gyártás, az 1,4 literes turbós négyhengeressel, amelyhez 48 voltos enyhe hibrid rendszer csatlakozik. A rendszer teljesítménye itt 130 lóerő, ami a fronthajtású változat esetében 9,5 másodperces gyorsulást eredményez 100 km/h-ra, és 195 km/h-s végsebességhez elegendő. A motorhoz kiviteltől függően hatfokozatú kézi vagy automata váltó, és első- vagy összkerék-hajtás csatlakozhat.

A Suzuki 120 g/km-es szén-dioxid-kibocsátást ígér, és a hasonló méretű konkurenciához képest alacsonyabb átlagos üzemanyag-költséget. A gyári adatok szerint az autó fogyasztása 5,3-6,1 liter lesz.

Az új SX4 S-Cross kétféle felszereltséggel készül majd: az egyszerűbb, a Motion is tartalmaz 7 hüvelykes érintőképernyős fedélzeti rendszert, fűtött üléseket, kétzónás klímát, LED-fényszórókat, kétzónás klímát és kulcs nélküli indítást. Az Ultra modellekbe 9 hüvelykes kijelző, navigáció, bőr kárpitozás, panoráma-üvegtető és 360 fokos parkolókamera is kerül. A színválaszték egyelőre hatféle árnyalatból áll: fehér, sötétszürke metál, vörös, kék, fekete és ezüst színben lehet majd rendelni a típust.

Itthon gyakorlatilag azonnal megkezdik az új modell értékesítését, az alapára 6,499 millió forint lesz.