A világ legnagyobb e-köny olvasóját mutatta be a BMW

2022.01.06. 15:19

Régóta elterjedt megoldás az e-ink, vagy e-papír néven is ismert kijelzőfólia – ezzel vonta be kísérleti autóját a BMW.

Az e-könyv olvasókban elterjedt megoldás eddig elsősorban síkfelületű kijelzőkben bukkant fel, bár korábban rugalmas, papírt utánzó változataival is kísérleteztek. A BMW is egy ilyen változatot alkalmazhatott az iX Flow nevű tanulmányautó fényezésében, méghozzá az egyszerűbb, fekete-fehér változatot.

Az iX Flow így nem csak gyors színváltoztatásra képes, ahogy a korábbi előzetesben láthattuk, de különféle mintázatok megjelenítésére is. A megoldás azonban nem csak dekorációs célokat szolgálhat: a gyártó szerint használható arra is, hogy változtassák a karosszéria fényelnyelési, és ezzel melegedési tulajdonságait a külső hőmérséklet függvényében. Nyáron fehérre állítva a színt csökkenthető a karosszérián hővé alakuló fény mennyisége, míg téli hidegben a fekete szín segít befogni a napsugarak energiáját.

Az e-ink nagy előnye más megoldásokkal szemben, hogy csak színváltáskor fogyaszt energiát, és akkor sem sokat. Épp ezért elképzelhető lenne, hogy a későbbiekben meghonosodjon az autókon. A BMW azonban egyelőre nem ígér ilyet, igaz, az ellenkezőjét sem: az iX Flow most még nem több látványos tanulmánynál, amely a CES-en hatékonyan képes felhívni a figyelmet a BMW standra.