Hordószámra viszik Szlovákiába az olcsó magyar benzint

2022.02.10. 15:00

Érdekes jelenséget indított be Szlovákiában a benzinárak emelkedése: mivel a szomszédos országok közül Magyarországon és Lengyelországban is jóval olcsóbbak az üzemanyagok, sokan nemcsak tankolni járnak át, hanem hordószámra viszik haza a benzint és a gázolajat – írja az ujszo.com.

benzinkut

Mint ismert, hazánkban novemberben 480 forintban maximalizálta mindkét üzemanyag árát a kormány, az ADAC szűk egy hónappal ezelőtti kimutatásából pedig kiderül, hogy Lengyelországban még kevesebbet kell fizetni literenként. A német autóklub táblázataiban ugyan nem szerepeltek a szlovákiai adatok, azonban az elmúlt időszakban ott is jelentős volt a drágulás. A benzin.sk üzemanyagportál felmérése szerint a 95-ös benzin litere 1,53 euróba (542 forint), a gázolajé 1,43 euróba (516 forint) került az utóbbi napokban.

Emiatt a határ menti régiókban élők egyre gyakrabban járnak át tankolni a szomszédba. Sokan viszont nem érik be a teletöltött üzemanyagtartállyal, akár hordószámra, utánfutón is hordják haza az üzemanyagot. Teszik ezt a hatályos szabályozás ellenére. A központi adó- és vámhivatal is reagált, felhívva a figyelmet arra, hogy illegálisan jár el, aki ilyen mennyiségű benzint vagy gázolajat visz át a határon. Az autók tankjával kapcsolatban ugyan nincsenek megkötések, de azon kívül, kannában legfeljebb tíz litert lehet adómentesen bevinni Szlovákiába.

A többletet be kellene vallani, aki ezt elmulasztja, 30-tól 16 ezer euróig (nagyjából tízezertől 5,7 millió forintig) terjedő bírsággal sújtható. Aki pedig nyugtával sem tudja igazolni, honnan származik az üzemanyag, 100-tól 100 ezer euróig, azaz 35 ezertől 35 millió forintig büntethető.

Forrás: ujszo.com