1600 liter gázolajjal kapcsolták le a német vállalkozót

2022.03.14. 11:08

Soha nem látott magasságokba jutott az üzemanyagok ára, a drágulás egyelőre nálunk kevésbé csapódott le a hatósági árak miatt, de Európa számos országában már egészen más a helyzet. Ezt persze minden autós másképp kezeli, lehetett látni, hogy idehaza sokfelé megrohamozták a kutakat, leapasztva a készletet. Szlovákiából sokan azért jöttek át a határon, hogy hordószámra vigyék a benzint, annak ellenére, hogy ennek is megvannak a maga szabályai. Most pedig egy német vállalkozót kapcsoltak le, aki Lengyelországból akart hazacsempészni gázolajat.

A türingiai férfi nyolc nagy hordót vitt magával, azokat tele is nyomta, így összesen 1600 liter gázolajjal a platóján igyekezett hazafelé, amikor megállították Zittauban. Nem csoda, hogy ilyesmivel próbálkozott, mert a német autóklub pénteki adatai alapján éppen Németországban az egyik legdrágább az üzemanyag, míg a lengyeleknél a legolcsóbbak között van.

Összehasonlításképpen: a benzin a németeknél 2,2 euró, azaz 829 forint, a lengyeleknél viszont 1,43 euró, tehát 539 forint. A gázolaj pedig előbbi országban 2,32 euró (875 forint), utóbbiban 1,56 euró (588 forint) literenként. Emberünk a nyolc hordón összesen mintegy 460 ezer forintot spórolt, mínusz útiköltség.

Mármint spórolt volna, ugyanis természetesen amit csinált, illegális, a határon átvitt üzemanyag után adót kell fizetni. Ez mindjárt 280 ezer forintnyi eurót jelent, de mielőtt azt gondolnánk, hogy még így is pluszos volt az akció, tegyük gyorsan hozzá, hogy a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó előírások megsértése további bő félmillió forintnyi bírságot vont maga után.

Azt egyébként nem tiltja semmi, hogy a németek Lengyelországban tankoljanak. Sőt, akár kannában is vihetnek még haza húsz litert adómentesen. Csakhogy hősünk ennek a nyolcvanszorosával próbálkozott.

Fotók forrása: Hauptzollamt Dresden