2022.06.16. 14:23

Meghosszabbítja az üzemanyagárstopot a kormány október elsejéig. A döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be csütörtökön. Az élelmiszerárak – legalábbis a korábban meghatározott termékeket illetően – szintén október elsejéig maradnak rögzítve, míg a hitelmoratóriumot és a kamatstopot december 31-ig, azaz egészen év végéig toldották meg.

20220311 120654

A benzin és a gázolaj árának befagyasztását még tavaly novemberben rendelte el a kormány, akkor arról határoztak, hogy a 95-ös benzin és a gázolaj literjéért egyaránt legfeljebb 480 forintot kérhetnek el a benzinkutak. Ezt az intézkedést többször meghosszabbították, május végén pedig annyit módosítottak rajta, hogy akkortól kezdve – néhány kivétellel – kizárólag a magyar rendszámos járművek jogosultak a hatósági áron való tankolásra.

A holtankoljak.hu számításai szerint egyébként június 17-étől, azaz péntektől literenként 801,9 forint lesz a 95-ös benzin piaci ára, míg a gázolajé literenként 820,9 forint. A német autóklub, vagyis az ADAC kimutatása szerint a vizsgált európai országok közül mindkét üzemanyagfajta Magyarországon a legolcsóbb. Benzint legdrágábban Dániában tankolnak a közlekedők, átszámolva 1011 forintnak megfelelő összegért, míg a gázolajért Svájcban kell a legtöbbet fizetni, nagyjából 892 forintot. Legalábbis átlagosan.

A hatósági árak meghosszabbításával kapcsolatos kormánydöntés részletei a Magyar Közlönyben jelennek majd meg.