Kihalásztak egy Ford F-150-est a Jeges-tengerből

2022.08.31. 06:02

Bejárta a világsajtót még márciusban, hogy alámerült egy átalakított Ford F-150 a Kanadához tartozó Tasmania Islands közelében (nem keverendő Tasmaniával, Ausztrália szövetségi tagállamával), az Északi-sarkkörnél. Az autó a Transglobal Car Expedition flottájának része volt, az expedíció résztvevői most visszatértek az autóhoz, hogy kihúzzák a Jeges-tengerből. A csapat ehhez búvárokat és egy helikoptert is magával vitt.

Ford-F150-AT44-recovery1 (1)

Az elmerült autóról tudni kell, hogy az nem egy szokványos F-150-es, mivel azt az Arctic Trucks módosította saját AT44-es szabványa alapján. Ennek köszönhetően többek között 44 hüvelykes kerekeket kapott, amelyek elég masszívak ahhoz, hogy a nagy hóban is könnyedén gázoljon velük a pickup. Ezen felül az F-150-es alvázát is módosították, az első futóművet megemelték, míg a hátsót változatlan magasságban hagyták, hogy alacsonyan tartsák az autó súlypontját.

Ford-F-150-Arctic-Trucks-ocean-recovery-04

A beszakadó jégtől azonban az átalakítás sem mentette meg, amikor a Franklin-szoroson próbáltak vele átkelni. „Gyanítottam, hogy az autót el fogjuk veszíteni, ezért végiggondoltam, mire van a legnagyobb szükségünk belőle. Úgy döntöttem, hogy felugrok a tetőcsomagtartóra, és felkapom a speciális ruhákat, amiket mind a négyen ebben az autóban tároltunk” – mesélt a balesetről Torfi Birkir Johannsson az autó sofőrje. Hozzátette, végül összesen négy táskát sikerült megmentenie.

A csapat tagjai a baleset óta eltelt időben nem tétlenkedtek, folyamatosan azon gondolkodtak, hogy elsüllyedt autójukat miként szerezhetnék vissza. A megoldást végül a tapasztalt sarkvidéki búvárokban látták meg, akik a mentőakció során hatalmas légzsákokat erősítettek a kocsira, hogy egy közeli szigetre úsztassák a járművet. Ott aztán megvizsgálták, majd hevederekkel a helikopterhez rögzítették, amely a kanadai Nunavutba szállította. A kocsi azóta ott vár arra, hogy egy hajó Montrealba vigye.