Lezárult a Polestar-Citroën logó vita

2022.09.04. 06:28

A logó és védjegyviták ugyan gyakoriak, az autóiparban mégis viszonylag ritka az ilyen összetűzés. A Citroen még 2017-ben nyújtott be keresetet a Polestar ellen, a logótervükkel való visszaélés miatt. Ezzel párhuzamosan egy védjegybitorlási keresetet is beadtak, mondván, hogy a hasonló alakzatok miatt a Polestar előnyre tehet szert a Citroen védjegyét indirekt módon felhasználva. 

Névtelen.png

Bár a Polestar csillagot formáló logója valóban hasonló geometriai alakzatokat használ a Citroenéhez, a bíróság 2020-as döntése szerint ez a hasonlóság elenyésző, aligha lehet összekeverni a két autómárka logóját, így a logótervvel visszaélési keresetet elutasították.

A védjegybitorlási pert azonban megnyerte a Citroen, így a Polestarnak 150 ezer euró kártérítést kellett fizetnie, valamint 6 hónapig nem használhatta a logóját Franciaországban. Ez idő alatt francia IP-címről elérhetetlen volt a gyártó oldala, így autót sem lehetett vásárolni. Bár a Citroen kérte a tiltás meghosszabbítását, azt a bíróság elutasította, így valószínűleg egy hivatalos bejelentést követően újra lehet majd az országban svéd-kínai villanyautót vásárolni.

Forrás: Motor1.com