Januártól vége az ingyenes parkolásnak Józsefvárosban

2022.09.23. 15:44

Amire egy ideje lehetett már számítani, végül meg is történt. Pikó András kerületi polgármester és Rádai Dániel alpolgármester előterjesztését módosítás nélkül elfogadta a józsefvárosi képviselő-testület.

MTI/MTVA
MTI/MTVA

Ezzel lényegében a helyi lakosság számára is megszűnt az ingyenes parkolás a VIII. kerületben, miután a korábbi közvélemény-kutatások azt mutatták, a méltányos díjazást kész tolerálni a józsefvárosi közösség. Budapest belvárosában rendkívül túlterhelt a parkolási rendszer, ami szabálytalan megállásokhoz vezet, sokszor a gyalogosok és biciklisek kárára. Mivel a VIII. kerületben hatványozottan jelentkezik a probléma, az önkormányzat most elsőként nyúl a szabályzáshoz.

Az eredeti formájában elfogadott előterjesztést a Színes Józsefváros részletezte. Facebookos bejegyzésükből kiderül, hogy a VIII. kerületben a megújult fővárosi parkolási zónákhoz alkalmazkodva “A”, “B” és “C” zónák alapján határozzák meg a parkolási zónákat.

DBZOL20220905015

Az A” zóna lakói az első autóra évi 30.000 forintot, a B zónában élők 24.000 forintot, a C” zónában lakók pedig évi 18.000 forintot fizetnek januártól. Lényeges változás még, hogy az eddig lakosonként osztott engedélyek helyett lakásonként maximum két parkolási engedély váltható ki.  Második autóra így a lakossági parkolás zónától függően 75.000, 60.000, illetve 45.000 forint lesz az éves parkolás díja.

Díjkedvezmény kérelmezésére továbbra is lesz lehetőség. Tartós betegségben szenvedők, vagy rendszeres járóbeteg-szakellátást igénybe vevők, illetve az ilyen lakosokat szállító személyek orvosi igazolással 100 százalékos felmentést igényelhetnek.

DBZOL20220905002

A nagycsaládosoknak az első autójukra 90 százalék, a másodikra 75 százalék kedvezmény járhat, míg a nyugdíjasok szintén a 90 százalékos kezdeményre jogosultak. Ha pedig valaki egyik kategóriába sem esik, mégis rászorulónak tartja magát, rendkívüli települési támogatásokért továbbra is fordulhat az önkormányzathoz.