A Caterpillar óriási elektromos bányadömpere hatvannal csapatta tele platóval

2022.11.28. 13:55

A Caterpillar 793 egy elektromos prototípus, mely nemrég demonstrálta, mit is tud egy csaknem hét kilométer hosszú tesztpályán. Mivel a bányákban rövid távokon kell hatalmas tömegeket mozgatni, sokszor jelentős szintkülönbségeket leküzdve, az elektrifikáció logikus lépés.

CM20221121-25c9d-34ac9

Itt az egész teszt dokumentációja. Mármint a képek és a videó, mert arról, hogy milyen teljesítményű akár a hajtáslánc, akár az akkumulátorok, egyelőre nem árult el semmit a Caterpillar. Cserébe kiderült, nagyjából mi is történt a teljes terheléses tesztkörök alatt.

A Caterpillar tavaly indította az Early Learner programját, ami pont arról szól, hogy az elektromos alternatívák iránt fogékony ügyfelekkel közösen tesztelik a prototípus munkagépeket. A cél az emissziók csökkentése a hatékonyság növelés mellett. Vagyis az egy fokkal barátságosabb bányászat.

Ennek a fejlesztési programnak a keretein belül a 793-as elektromos bányadömper körbe-körbe járt egy hét kilométeres útvonalon, miközben a Caterpillar 1100 adatfolyamot vizsgált, másodpercenként 110 ezer mintavétellel. Kapacitásig pakolva az akkus dömper 60 km/h végsebességre volt képes sík terepen, majd az egy kilométer hosszan tartó tíz százalékos emelkedőn 12 km/h-s átlagsebességet ért el.

Visszafelé ugyanezen a terepen lefelé működött az energiavisszanyerés is, majd részben ezért is maradt annyi szusz az akkumulátorokban, hogy a dömper fusson további teljes köröket. Hogy pontosan hány ilyen hét kilométeres futást bírt a prototípus, arról persze nem szól a fáma.

Az arizonai Tucsonban található tesztközpontban eddig dízel generátorokkal termeltek áramot, hiszen a civilizációtól távoli bányákban is ez a jellemző. A Caterpillar most azt vizsgálja, milyen napelemes, szélerőműves, hidrogén üzemanyagcellás és akkumulátoros rendszerekkel lehet kiváltani a fosszilis megoldásokat.

Első lépésként 750 kW teljesítményű napelemfarmot telepítettek, melyet 2 MW kapacitásúra lehet majd növelni. Erre jön egy 3 MW teljesítményű szélerőmű, valamint a 18 MWh kapacitású energiatároló rendszer. A hidrogén is a mix része, de hogy végül mi tölti majd legnagyobb arányban az akkus munkagépeket, még a jövő zenéje.