A tökéletes Suzuki Jimny Olaszországban készül

2022.12.14. 15:50

Egész egyszerűen imádom a Suzuki Jimnyt. Így hát ha tehetném, beparkolnék egyet a szintén csak az elmémben létező ND Mazda MX-5-öm mellé. Az olasz tunercég, a Z.Mode ellenben úgy látja, a gyári, immár kétülésessé butított terepjáró többet érdemel. Erőből, futóműből, védőlemezekből, valamint professzionálisan végzett flexelésből is.

NEXT L M YK forestgrey

Írtam már a Suzuki Jimny variációiról. A lényeg, hogy Japánban keskenyebb, rövidebb és turbós kei car, míg az EU-ban, a tényszerű, ám mégis bolond szabályozás miatt pedig már kétüléses tehergépjármű az eredeti ötüléses normál Jimny helyett. Elvileg jön majd a hosszított verzió és a hibrid hajtás, de a facelift előtt is van mit elemezni.

A Carscoops szúrta ki, hogy az olasz Z.Mode épített egy prototípust, amit „Golden Queen”-nek, vagyis arany királynőnek hívnak, és Giuseppe Quintavalli, a Z.Mode nemrég elhunyt alapítójának tiszteletére készült. Meg persze azért, hogy felkapjuk a fejünket a valódi termékre, a Jimny Nextre. Az egyedi pickup a Mondo Motori 2022-n mutatkozott be, míg a Jimny Nextből 22 készülhet majd.

A Jimny Next az eredeti Suzuki Samurai szellemi utódja, és sokkal több lett egy mezei flexelésnél. A hátfal előrébb vándorolt, az ajtózsanérokat lekapták, kicsit szélesebb lett a tető, és módosultak a lökhárítók is. 22 nagyon egyedi Suzuki Jimny bódé készül hát kézi módszerekkel, fontos mechanikai módosításokkal fűszerezve, változatlan hosszban és szélességgel.

A Z.Mode Jimny Next terepen is fürgébb lesz a gyárinál. Eleve hét és fél centivel emelt a hasmagassága, míg az első terepszög 51 fok, a hátsó 60, a dőlést pedig 38 fokig lehet erőltetni. Egy normál Jimny számai úgy néznek ki sorrendben, hogy 37°,49° és 28°, szóval a Next tényleg a következő szint. Nagyobbak a kerekek is, aszfalton pedig egy amúgy kivehető stabilizátor segíti az úttartást.

A féltengelyek is combosabbak a Suzuki specifikációjánál, a differenciálmű pedig kapott némi páncélozást, hiszen könnyű odacsapni.

A Jimny a szabályzás szerint túl sokat pöfögő 1,5-ös négyhengeres motorja 102 lóerős 130 Nm nyomatékkal. A Z.Mode épp ezért megfújja egy Garrett T25 turbóval, hogy a vége 170 ló és 270 Nm legyen. 

Rádobjuk a snorkelt, aztán uccu neki. Kéne. Rendben, hogy a dobozosnak több értelme van ugyanezzel a tuninggal, de francba a racionalitással.