Szilárdtest-akku technológiát licencelt a BMW

2022.12.24. 06:40

Hatalmas a verseny a villanyautókba szánt akkumulátorok piacán. Miközben az autógyárak az elkészült akkukért harcolnak, a háttérben technológiai verseny is folyik minél nagyobb kapacitású, gyorsabban tölthető és kevésbé gyúlékony akkumulátorok kifejlesztésére.

Screen-Shot-2021-12-07-at-2.40.17-PM-1024x681(1)

Ezen a fronton jelenthetnek nagy előrelépést a szilárdtest-akkumulátorok, melyek a mérnökök reményei szerint jóval biztonságosabbak, gyorsabban tölthetőek és olcsóbbak lehetnek hagyományos társaiknál. Ez főleg annak köszönhető, hogy a környezetkárosító hatású, ráadásul igen gyúlékony speciális folyadékokkal szemben szilárd anyagokat használnak elektrolitként és szeparátorként.

A szilárdtest-akkuk fejlesztése azonban viszonylag lassan halad, ráadásul a prototípusok egyelőre főleg csak laboratóriumi körülmények között működnek. A BMW ennek ellenére most látta idejét, hogy elmozduljon a technológia irányába: tárgyalóasztalhoz ült ugyanis egy Solid Power nevű coloradói vállalattal, mely az újfajta áramforrások gyártására specializálódott. Az egyezkedés eredményeként a német autógyár 20 millió dollárt fizet a Solid Power gyártástechnológiájának jogaiért, és engedélyt kap arra, hogy saját üzemében, a cég eljárása alapján készítse a maga szilárdtest-akkujait.

Mivel a villanyautózás világában hatalmas előnyt élveznek azok a gyártók, melyek képesek saját akkumulátorokat építeni, ez a mostani megegyezés kedvezőbb helyzetbe hozhatja a BMW-t a vetélytársakkal szemben.