Kéne Mr Bean Lancia Deltája? Nekünk is!

2023.01.24. 15:20

Rowan Atkinsonról szinte köztudott, hogy keményvonalas autórajongó és azt is sokszor bizonyította már, hogy kifogástalan az ízlése az autók terén. A leghíresebb autója egyértelműen a lila McLaren F1 volt, de azért akadtak más izgalmas darabok is a gyűjteményében. Például ez a fekete Lancia Delta HF Integrale Evo II, ami most ráadásul épp eladó.

Az angol színész és komikus Evoluzione II-ese egy késői, 1993-as példány, amibe a kétliteres tizenhat szelepes motor legerősebb változata került. A turbós, dupla vezérműtengelyes sornégy 212 lóerős csúcsteljesítményt és 315 Nm-es csúcsnyomatékot tud, ami egy ötsebességes manuális váltón keresztül jut el mind a négy kerékig.

A világ legsikeresebb raliautójának homologizációs kiadására nem nehéz vágyni, amiben a brutál turbómotor, a remek összkerékhajtás és az 5,7 másodperces nulla-száz még nem minden. Ugyanis nem csak a technika adja nagyon, hanem a kiváló ízléssel megtervezett, minden milliméterében igazán olasz forma is.

Imádnivaló, ahogy a szélesítéseket mintha csak hanyagul rárakták volna az eredeti kasznira vagy az, ahogy a hátsó szárnya az égbe mered. A dupla körlámpák, a felnik, a sportülések és úgy nagyjából minden annyira állatul néz ki, amennyire fizikailag csak lehetséges. Adjunk tehát hálát a versenysportnak, hogy ilyen utcai autó gyártására kényszerítette a Lanciát.

Ez a fekete HF Integrale mellé egyébként nem úgy került Rowan Atkinson neve, hogy valamikor a 90-es években birtokolta pár hónapig, hanem a mai napig a színész privát gyűjteményének részét képzi. Megvenni ugyanakkor nem lesz egyszerű, hiszen árverésen fogják majd értékesíteni, ahol egy ilyen tétel esetén durván megszaladhat az ára.

Az árverést a Silverstone aukciós rendezi és a végső licitet február 25-én lehet majd megtenni. A különleges Deltáért 65 ezer és 75 ezer font, vagyis nagyjából 29 millió és 34 millió forint közötti összeget várnak. Ha megtetszett a Delta, akkor itt tudsz rá ajánlatot tenni még nagyjából egy hónapig.

Forrás: Silverstone Auctions