Szép dolog a sebességmérés, de nem fogja megakadályozni a részegen gázolásokat

2023.02.21. 11:44

Vasárnap hajnalban tragikus módon életét vesztette egy 23 éves fiatal lány, aki a hajnali órákban várakozott a Harminckettesek terén, amikor egy autó nagy sebességgel becsapódott a villamosmegállóba. A vizsgálatok szerint az autót egy ittas, olasz állampolgár vezette. Az eset a politikai vizet is felkavarta. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a kiterjedt 0-24 órás sebességmérésben látja a megoldást, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

Karácsony Gergely Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánnyal egyeztetett arról, hogyan előzhetők meg a jövőben az ehhez hasonló tragédiák. A főpolgármester azt írja Facebook oldalán, hogy a találkozón átbeszélték, mit tehetnek közösen azért, hogy a mostanihoz hasonló baleset a lehető legkisebb eséllyel fordulhasson elő. Szerinte több lépésben igenis elérhető cél, hogy senki ne haljon meg Budapesten közlekedési balesetben.

Karácsony Gergely elsősorban a balesetek súlyosságával összefüggésben lévő sebesség csökkentésében látja a megoldást. Nem ez az első eset, hogy a főpolgármester radikálisan beleáll a városi autósok tempójába. Emlékezetes az a 2020-as javaslatcsomag, ami korábban arról szólt, hogy a 70-es sebességkorlátozásokat 50-re, a mellékutakon pedig egységesen 30 km/órára csökkenjen a megengedett legnagyobb sebesség. A javaslat nem talált utat a közvélemény egyetértéséhez, az azóta eltelt években nem történt semmi.

Ezúttal nem a sebességkorlátozásra, hanem a megengedett sebesség betartatására és a túllépés szankcionálására helyezné a hangsúlyt. Olyan folyamatosan működő kamerarendszer kiépítését szorgalmazza, amire nem biztos, hogy készen áll az az autós társadalom, aminek egyik legismertebb jelensége, hogy aki kvázi renitens módon igyekszik betartani a sebességhatárokat (ráadásul nem GPS, hanem az autó sebességmérő órája segítségével), azt elkezdik letolni, nyomást helyezni rá, akár a veszélyeztetés árán is. Aki nem hiszi, menjen egy kört a szentendrei vagy a soroksári felé. Ugye?

Az edukáció központú, hosszú távú tervezés helyett megálmodott, látványos intézkedési kényszer szülte politikai sebesvonaton Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is talált ülőhelyet, aki egy térben, közlekedési morálban és alternatív lehetőségekben egészen eltérő New York-i példát hoz Facebook oldalán. Az amerikai tapasztalatok szerint a felszerelt 2000 sebességellenőrző kamera 72 százalékkal szorította vissza a városi gyorshajtást.

Mi pedig ezeket a szép statisztikákat olvasva elegánsan megfeledkezünk arról, hogy a Harminckettesek terén egy részeg sofőr okozta a tragédiát, és az eset megítélése szempontjából ez egyáltalán nem marginális, hanem fő okozati tényező. A részeg sofőr nem a tempóját méri fel rosszul, hanem a tettei következményeit. Ebből a szempontból pedig teljesen mindegy, hogy van-e állandó, automatizált sebességmérő kamera az útszakaszon vagy nincsen.