Még mindig nem alapvető, hogy mindenki használja a biztonsági övet

2023.03.13. 15:11

A baleseti statisztikák sajnos pontos képet nyújtanak az egyes országok, régiók autózási kultúrájáról. A feltörekvő országoknak van dolguk.  d1f IMG 9477

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos társintézménnyel együttműködve felfrissítette azt a kézikönyvét, amely az autók passzív biztonsági rendszereinek használatáról szól. A kézikönyv célja a biztonsági övek és a gyermekülések használatának ösztönzése.  Erre azért van szükség, mert az alacsony és közepes jövedelmű országokban gyorsan terjed a motorizáció.

Az autók szaporodása ugyanakkor a népesség gyarapodása előtt jár, miközben a biztonságos autózással kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalók lemaradásban vannak ettől – mondja Meleckidzedeck Khayesi, a WHO autóbiztonsági szakértője.

A biztonsági övek több életet mentettek meg az autózás történetében, mint bármilyen más biztonsági találmány. A halálos kimenetelű autóbalesetek számát felére csökkentették. A gyermekülések pedig 71 százalékkal mérsékelték a halálos eseteket a gyermekek körében. Ezt kellene tudatosítani a viszonylag szegény országok autósainak fejében.

Elkeserítő számok 

A WHO európai régiójában az autósok és utasaik utazásaik 83 százalékában bekapcsolják a biztonsági övet, és ha gyerekkel közlekednek, akkor 77 százalékban használják a gyerekülést.

A világszervezet afrikai régiójában azonban biztonsági övet már csak 50 százalékban, a dél-ázsiai régióban csak 40 százalékban használják. A latin-amerikai országokban a gyerekülések használata nem éri el a 10 százalékot.

A végeredmény önmagáért beszél. A világon évente 1,3 millió ember veszti életét közlekedési balesetekben. Ennek kilencven százaléka az alacsony vagy közepes jövedelmű országokra esik. Nem kétséges, hogy ez a statisztika összefügg a passzív biztonsági eszközök alacsony használatával.  A WHO kézikönyve a korábbi tapasztalatok felhasználásával tanácsokat ad a kormányoknak, hogyan tudatosítsák országaik autósaiban a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságát. Emellett javaslatot tesz állami beavatkozásokra, például a gyermekülések árának támogatására.