Tiéd lehet Paul Walker csodálatos Skyline-ja

2023.03.31. 11:02

Különleges tételt bocsát árverésre a Bonhams aukciós ház: az a Skyline kerül majd kalapács alá, amit Paul Walker vezetett a Halálos iramban sorozat negyedik részében. A 2000-es évjáratú Skyline R34 GT-R ma már eleve egy kívánatos különlegesség, ilyen sztorival viszont szinte borítékolható, hogy tolongani fognak érte.

A 2009-es filmben – aminek a magyar címe Halálos Iram – ez a konkrét autó szerepelt, és maga Paul Walker vezette. A szomorú sorsú, 2013-ban egy szerencsétlen balesetben elhunyt színész neve összefonódott a Skyline-okkal: a filmekben is többször választott magának Nissant, de a való életben is rajongója volt a típusnak, több saját darab is volt a gyűjteményében.

Bár valószínűleg a forgatás után megvehette volna, ez az autó nem volt Paul Walker tulajdonában, viszont a filmben ő maga vezette. Még a filmben használt, egyedi OMP kagylóülés is benne van, ami a mai napig a színészre van beállítva.

Már megszerezni se volt egyszerű, hiszen hivatalosan nem lehetett Skyline-t importálni az Egyesült Államokba. A trükk az volt, hogy a kasznit és a motort külön importálták, így elkerülték a problémákat.

A híres múlt ismerete nélkül is egy elképesztően menő autóról van szó, ami ugyan nem teljesen gyári, de igényesen nyúltak hozzá. Az átalakításokat a Kaizo Industries eszközölte, Paul Walker igényei és javaslatai mentén. A leglátványosabbak a Volk Racing felnik, amik mögött Nismo ültetőrugókat és Rotora fékrendszert is találhatunk. De egyedi a bukókeret és a géptető, illetve sok egyéb apróságot is átalakítottak.

Bár az R34 GT-R-be a Nissan gyárilag is igen potens motort szerelt, ennél a darabnál nem hagyták meg szériában: kapott egy Turbonetics intercoolert, egy komplett Nismo NE-1 kipufogórendszert, a teljesítményét pedig felcsavarták 550 lóerőre. A végeredmény egy olyan, tuningolt Skyline, ami a sztorijától függetlenül is csodálatos.

Érdekesség, hogy a filmben több, hasonlónak tűnő Bayside Blue Skyline-t is használtak, de ez az egyetlen eredeti GT-R. A többi autót a versenyzős jelenetekhez használták, és direkt GT-T verziókat választottak, hogy a hátsókerékhajtás miatt könnyebb legyen velük csúszkálni. Utóbbiakat East Bear márkájú átalakítókészletekkel tették hasonlóvá egy gyári GT-R-hez.

Az autó jelenleg Németországban van, de ott nem helyezték forgalomba, és várhatóan az eljárás se lesz egyszerű. A Japán korszakról nincs semmilyen információ, így a futásteljesítmény sem hitelesíthető. Mindazonáltal még így is hatalmas összeg várható a Skyline-ért, hiszen már önmagában is nagyon drága típusról van szó. Az, hogy Paul Walker vezette a híres filmben, valószínűleg óriási plusz összeget jelent majd a licit végén.

Licitálni április 28-ától lehet, az aukció pedig május 5-én zárul majd.

Forrás: Bonhams