Tűzveszély miatt hív vissza közel 47 ezer autót a Ford

2023.05.04. 13:58

Az aktuális visszahívásban a Kuga és amerikai megfelelője, az Escape mellett a műszakilag rokon Bronco is érintett. Összesen 46 947 darab, 2019. július 25. és 2022. január 13. között gyártott, 1,5-ös, háromhengeres, turbós benzines EcoBoost motoros Ford tulajdonosának küldenek értesítőt a rendkívüli műhelylátogatásról. A nem megfelelő befecskendező miatt benzin csöpöghet a motortérbe, ami a legrosszabb esetben tüzet okozhat. Eddig ezzel kapcsolatban 43 anyagi kárral, és négy személyi sérüléssel járó meghibásodást jelentettek.

Ford Escape
Ford Escape

Frappáns, de kissé házilagos megoldásként egy csövet építenek be, ami elvezeti a szivárgó üzemanyagot a hengerfej vagy a leömlő közeléből, és a biztonság kedvéért egy új funkcióval bővítik az autók szoftverék. Már képesek lesznek érzékelni az esetleges nyomásvesztést, és a teljesítmény korlátozásával, illetve a műszerfalon felvillanó hibaüzenettel jelzik a veszélyt a bent ülőknek. A Car-Recalls.eu közleménye nem tér ki rá, mi azonban feltételezzük, hogy ha ez előfordul, a Ford végül kicseréli a hibás befecskendezőket, különben mindez csupán átvitt értelemben vett tűzoltásnak tekinthető.

Nem ez az első, tűzveszéllyel kapcsolatos visszahívási akció a Kuga harmadik generációja kapcsán. 2020-ban például a Ford arra kérte a tulajdonosokat, hogy a szervizlátogatásig ne töltsék a plug-in hibrid kiviteleket, mert a töltőmodul, illetve a csatlakozó sérülése miatt túlhevülhet és kigyulladhat az akkumulátorcsomag.