Német bíróság: az emissziócsaló autógyártók kártérítsék a tulajdonosokat!

2023.06.27. 14:31

Az autógyártóknak kártérítést kell fizetniük az illegális károsanyag-kibocsátás-szabályozó berendezésekkel felszerelt dízelüzemű járművekért, méghozzá a tulajdonosok számára – döntött hétfőn Németország legfelsőbb szövetségi bírósága egy olyan ügyben, amely többek között érinti a Volkswagent, az Audit és a Mercedest is.

A bíróság döntése szerint az érintett autók vételárának 5-15 százalék közötti értéket kell kifizetniük, amely több millió eurós kiadást jelenthet a cégek számára. Továbbá a döntés kihat több, ehhez hasonló perre is, ugyanis a bíró hatályon kívül helyezte a korábbi kereseteket elutasító döntéseket és visszaküldte azokat a fellebbviteli bíróságokhoz – írta a Reuters, amely precedensértékűnek minősíti a mostani lépést. 

A szóban forgó berendezések célja, hogy szabályozza a járművek károsanyag-kibocsátási szintjét. Számos bírósági vita ugyanakkor arról szól, hogy a gyártók ezeket csak a járművek valódi szennyezési szintjének elfedésére használták. Az autógyártók viszont azzal érvelnek, hogy ezek a szabályozó berendezések csak egy bizonyos hőmérsékleten kapcsolódnak be a motor védelme érdekében és a működésük összhangban vannak a jogszabályokkal.

A Mercedes a mostani döntéssel azért nem ért egyet, mert az európai hatóságok korábban megengedhetőnek tartották az adott hőmérséklet felett aktiválódó szabályozó eszközöket. A Volkswagen szerint pedig az általuk használt hatástalanító eszközöket törvényesen használták és ezért biztosak abban, hogy a bíróságok továbbra is elutasítják a kártérítési igényeket.

Az európai bíróságok azonban egyre inkább támogatják az autótulajdonosokat és a környezetvédelmi csoportokat, amelyek az ilyen eszközökkel felszerelt járművek visszahívását szorgalmazzák, valamint kártérítést követelnek.

A mostani döntés változást jelentett a bíróság korábbi álláspontjához képest, amely szerint az autógyártók csak akkor vonhatók felelősségre, ha szándékosan építettek be illegális eszközt, miután az Európai Bíróság úgy döntött, hogy a tulajdonosoknak még azokban az esetekben is jár kártérítés, amikor a felperesek kárát gondatlanság okozta.