Ha elütsz egy vadat, mostantól majdnem mindig te vagy a hibás

2023.07.28. 07:23

A vadgázolás előkelő helyen szerepel az autósok rémálmainak listáján: szinte bármikor, a semmiből bekövetkezhet, néha elkerülhetetlen, a vége pedig akár totálkár is lehet. Ennek ellenére az autósoknak eddig némi megnyugvást nyújtott, hogy az adott területen illetékes vadásztársaság felelősségbiztosítója gyakran megtérítette az elütött vad okozta károkat.

A törvény eddig viszonylag egyszerű és világos volt: néhány speciális esetet leszámítva, ha nem volt vadveszélyt jelző tábla azon az útszakaszon, ahol a vadgázolás bekövetkezett, a felelősség a vadásztársaságot terhelte, ha viszont volt vadveszélyt jelző tábla, az autós volt a hibás, és néha még neki kellett kártérítést fizetnie.

SN DEER SPLASH FIGHT 15



A Magyar Közlöny idei 90. számában azonban megjelentek a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításai, melyek alapvetően változtatták meg a fentieket. Ezek értelmében „(...) nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben."

A das.hu elemzése szerint mindez azt jelenti, hogy vadgázolás esetén már csaknem minden esetben az autó sofőrje a hibás. Kivételt csak az képezhet, ha az elütött vadat éppen űzték, lőtték, vagy hajtották. Azt bizonyítani viszont, hogy az állat ezek egyike miatt futott ki az autó elé, nem pedig egyszerűen csak táplálkozni vagy szaporodni akart, szinte lehetetlen feladatnak tűnik.