Három év alatt 538 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út burkolatát újítják fel

2023.08.03. 13:32

Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. áprilistól augusztus elsejéig 312 kilométer hosszan, 1,6 millió négyzetméternyi felületen cserélte le az elöregedett, tönkrement burkolatot új aszfaltra, kilenc gyorsforgalmi úton - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A legtöbb burkolatot az M1-es, az M3-as és az M7-es autópályán cserélték, az eddig elvégzett munkák mintegy négyötöde ezen a három sztrádán történt. Emellett az elmúlt négy hónapban megújult 36 híd és felüljáró is.

Az MKIF szerint idén 2,5 millió négyzetméteren kerül a régi aszfalt helyére új burkolat. Az általuk szintrehozásnak nevezett felújítás három év alatt 538 kilométer autópályát, gyorsforgalmi utat érint. Országszerte 200 híd, felüljáró újul meg, köztük négy nagyobb híd: a Rába-híd, az oszlári Tisza-híd, a Kőröshegyi völgyhíd és a Pentele híd.

A gyorsforgalmi utak felújítása a tervek szerint idén 67 helyen történik meg, több tízmilliárd forint értékben. Ez terelésekkel és forgalomkorlátozásokkal is jár - figyelmeztettek.

Kiemelték, hogy minden terelésről időben és folyamatosan tájékoztatnak a társaság honlapján, Facebook-oldalán és az Útinformon keresztül. Mindenkit arra kértek, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről és a felújítások ideje alatt tervezzék utazásaikat hosszabb menetidővel.

Az MKIF Zrt. 2022 szeptemberében vette át 1237 kilométer magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetését, fenntartását, fejlesztését - emlékeztett a társaság.