Villanybringák lepipálták az elektromos autókat

2023.09.25. 06:39

Az elektromos kerékpárok kétszer annyival csökkentik a világ olajfelhasználását, mint az elektromos autók, buszok és áruszállítók együttvéve egy új számítás szerint. 

Miközben a közlekedők figyelme elsősorban a villanyautókra irányul, az elektromos kerékpárokkal és triciklikkel sokkal többet lehetne tenni a közlekedés környezeti lábnyomának visszaszorításáért – írja Electrek online magazin.

DSC 5243

Utóbbiak kétszer annyival csökkentik a világ olajfelhasználását, mint az elektromos autók, buszok és áruszállítók együtt. Az Anthropocene Magazine-ban megjelent táblázat szerint az összes elektromos jármű, ami eddig az utakra került összesen napi 1,5 millió hordóval csökkentette a világ közlekedésének olajigényét, ami a teljes felhasználás 3 százaléka. Ehhez a furgonok és a teherautók bő 26,6 ezer hordóval, az autóbuszok közel 207,5 ezer hordóval, a személyautók 264,4 ezer hordóval, a két- és háromkerekű villanyjárművek több mint 997 ezer hordóval járultak hozzá.

Ráadásul mivel a biciklik és triciklik súlya jóval kisebb, sokkal kevesebb akkumulátor kell hozzájuk. Az elektromos bringák tízszer hatékonyabbak ezen a téren, mint a villanyautók. Ez azt jelenti, hogy azzal az akkupakkal, mivel egy autó 30 kilométer képes megtenni, egy kerékpárral 300 kilométerre lehet eljutni. Egy SUV vagy egy kisteherautó esetén 650 kilométerre mehet fel ez a szám. 

Példák máshonnan

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma szerint az amerikai autósok útjainak fele rövidebb öt kilométernél, ami jó lehetőséget kínál a bringára ülésre.

Persze erre az a válasz, hogy a biciklizés rettentően időjárásfüggő dolog. Ugyanakkor ha a kerékpár néhány hónapig a tárolóban pihen és csak megfelelő idő esetén használják, már akkor is nagyban hozzájárulhat a környezet védelméhez.

Egy nem éppen bringabarát időjárású országban, Svédországban készült 2022-es felmérés azt mutatta, hogy az ott élők nagyon sokat használják kerékpárjukat az autóutak megspórolására, azaz túl a sportoláson. Egy 2019-es belgiumi tanulmány szerint pedig az autóval megtett utak 10 százalékának bringázásra cserélése 40 százalékkal mérsékelheti az utakon a forgalmat.