Putyin nem örül: a tiltás ellenére Kadirov megint Mercedeseket vásárolt

2023.12.05. 06:11

Moszkva már évek óta próbálja rávenni az állami hivatalnokait arra, hogy Oroszhonban gyártott járműveket vásároljanak, még akkor is, ha az kompromisszumokkal jár. A Kreml jótanácsát sokszor nem tartották be a köztisztviselők és az állami alkalmazottak, ezért Vlagyimir Putyin nemrég aláírt egy rendeletet, amely szerint az orosz tisztviselők csak hazai gyártású autót vásárolhatnak. A rendelet szerint, azok a kínai gyártású autók is hazainak számítanak, amelyeknek van összeszerelő üzeme Oroszországban.

Úgy tűnik, hogy az Orosz Föderációhoz tartozó Csecsenföld első számú vezetője, Razman Kadirov magasról tesz arra, hogy mit ajánl neki a Kreml. A Csecsen Köztársaság Belügyminisztériuma ugyanis most kettő darab Merecdes G 63 AMG terepjárót és 33 darab kínai Haval F77 típusú SUV-t kapott az Akhmad Kadirov Alapítványon keresztül. A Haval egyébként már orosz autónak számít, ugyanis a kínai cégnek Tulában van egy összeszerelő üzeme, ahol többek között a csecsen rendőrség új F77-eseit is összerakták.

Nem ez volt az első eset, hogy Kadirov Mercedeseket adományozott a saját alapítványán keresztül Csecsenföld népének. Nagy felháborodást keltett Oroszországban, amikor 2021-ben az alapítvány három sportólónak is kiutalt egy-egy Mercedes GLE-t. Mindhárom sportoló az UFC-ben (Ultimate Fighting Championship) ért el sikereket. Ezután a Kreml figyelmeztette a csecsen hadurat, hogy jó lenne, ha tartaná magát Putyin kéréséhez, ám úgy tűnik, hogy Groznijig nem jutottak el Moszkva szavai.

Egyébként Kadirov alapítványa sűrűn adományoz járműveket az állami szerveknek. Tavaly egy tucat C osztályt adtak át a rendőrségnek, valamint 20 darab különböző típusú Mercedes SUV-t kaptak a hűséges funkcionáriusok. De egy hónappal ezelőtt is tartott az Akhmad Alapítvány egy nagybevásárlást, akkor összesen 36 darab GMC pickupot és Cadillac Escaladet kaptak a biztonsági erők vezetői „példamutató és hűséges szolgálatukért”, valamint az „ukrajnai terrorizmus elleni harc végrehajtásában nyújtott szerepükért”. Hogy honnan, milyen úton-módon kerülnek az alapítványokhoz ezek a telejesen új nyugati autók, nem lehet tudni, de az észak-koreai rezsim és a világszerte működő mílicák autóbeszerzései jó támpontot adhatnak. Valószínű, hogy jó nagy kerülőúton kerülnek Csecsenföldre.

Valószínűleg a Kreml nem fog szó nélkül elmenni amellett, hogy Kadirov Putyin többszöri felszólítása ellenére sem hajlandó olyan járműveket vásárolni, amilyeneket Moszkva engedélyez. Az orosz elnök nem szereti, ha „beosztottjai” olyan dolgokat művelnek, amik egy kicsit is csökkentik a tekintélyét. A csecsen hadúr valószínűleg hamarosan beáll a sorba, ugyanis ennél kisebb ügyek miatt is estek már ki fontos emberek magas épületek ablakaiból.