Elkaszálták a szigorítást az idősebb sofőröknél

2023.12.06. 06:37

Egyelőre nem vezetnek be új szabályokat, a sofőrök önértékelésében bíznak az uniós miniszterek. 

Az uniós hatóságok korábban azt tervezték, hogy a jövőben szigorúbban vizsgálnák az idősebbeket, hogy alkalmasak-e a vezetésre.  Erre több uniós tagállamban, köztük Ausztriában is felháborodás tört ki. Valamennyi – időseket képviselői – párt, valamint az autós klubok is felháborodtak az „életkori diszkrimináció” miatt – idézte az Index a Der Kurier cikkét. 

Az ötlet, hogy a vezetésre való alkalmasságot orvos ellenőrizze, nem megvalósítható. A hangsúly az állampolgárok egyéni felelősségén van. Nekik maguknak kell eldönteniük, hogy képesek-e még gépjárművet vezetni. Legjobb esetben egyfajta „önkéntes önértékelést" lehetne benyújtani a hatóságoknak az egészségi állapotukról

- mondta Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter, miután az uniós közlekedési miniszterek hétfői brüsszeli tárgyalásuk után levették a napirendről a kérdést. 

A szigorításról szóló hírek megírtuk, hogy Magyarország a szigorúbb szabályozást alkalmazó tagállamok közé tartozik, nálunk ugyanis 50 éves kor alatt 10 évig, 50 és 60 éves kor között 5 évig, 60 és 70 éves kor között 3 évig érvényesek a jogosítványok, a 70 év felettieknek pedig 2 évente kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat.

Magyarországon kívül többek között Dániában, Spanyolországban és Olaszországban is orvosi alkalmassági vizsgához kötik a jogosítványok érvényességi idejének meghosszabbítását bizonyos életkor felett.