Hétfőtől új sztrádaszakaszokon kell fizetni: íme a díjköteles és az ingyenes utak listája (frissítve)

2023.12.30. 08:24 Módosítva: 2024.01.01. 09:25

Január 1-től bővül a fizetős úthálózat. 

Hétfőtől az eddig személyautóval ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi utakra is kell matrica. 

Az utinform.hu tájékoztatója szerint díjkötelessé válik például

  • az M0-s,
  • az M4-es,
  • az M44-es autóutak teljes szakasza,
  • az M30-as autópálya Miskolc elkerülő szakasza,
  • az M31-es autópálya, 
  • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakasza.

2024-től a gyorsforgalmi utak közül már csak az M8-as autópálya végig, az M9-es és M80-as autóutak teljes szakaszai, valamint az M60-as autópálya, a Pécs-Nyugat csomópont és a végcsomópont közötti 2 kilométeres szakasza marad díjmentes a személyautóknak.

Vasárnap este, hétfő hajnalban "szünet" lesz

 A NÚSZ (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) pedig azt közölte, hogy 2023. december 31-én, vasárnap 20 óra és 2024. január 1-jén, hétfőn hajnali 4 óra között informatikai fejlesztést hajtanak végre az útdíjfizetés rendszerében, így a megszokott értékesítési szolgáltatások (e-matrica, HU-GO e-útdíj) ebben az időtartamban átmenetileg nem lesznek elérhetők.

Az említett időszakban nem lehet majd e-matricát és viszonylati jegyet vásárolni, továbbá HU-GO egyenleget feltölteni sem társaságunk saját értékesítési felületein, sem pedig viszonteladó partnereinknél. A fedélzeti eszközzel közlekedők útdíjbevallásai, megfelelő egyenleg esetén, a karbantartást követően befogadásra kerülnek.

A cég tájékoztatása szerint: 

 a díjköteles útszakaszokat a rendszerfejlesztés ideje alatt sem lehet ingyenesen igénybe venni. Az úthasználati jogosultságot (e-matrica, e-útdíj) érdemes a karbantartási időszakot megelőzően, a nemzetiutdij.hu oldalon a Változások 2024 menüpontban szereplő információk figyelembe vételével, előre megváltani a NÚSZ Zrt. saját online értékesítési felületein, a nemzetiutdij.hu, illetve a hu-go.hu weboldalakon, a társaság ügyfélszolgálati irodáiban, vagy viszonteladó partnereinél.