Egy mini-Dubaj kell, hogy újra foglalkozzanak a kisföldalattival

2024.01.09. 09:25

Az M1-es vonalon a mai napig az 1972-ben Ganz Mávag és a Ganz Villamossági Művek által gyártott 23 kocsi teljesít szolgálatot, amelyeket minden nap átvizsgálnak, hogy még használhatók-e. Jelenleg igen, de egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy teljesen kiöregedjenek a szerelvények.

Ugyanis eredetileg 40 évre és 2,1 millió kilométerrel terveztek ezekkel. Azóta viszont eltelt 52 év és a futásteljesítményt is régen meghaladták, írta a Népszava. Továbbá az itt közlekedő szerelvények az intenzív igénybevétel hatására elkoptak, alvázuk, kocsiszekrényük, csuklókapcsolatuk „kifáradt” – olvasható egy 2000-es bizottsági jelentésben. A járművek karosszériáját egyébként 1999-2002 között javították, ami az eredeti állapot visszaállítását jelentette, újabb erősítés nem történt.  

Tehát a kisföldalatti eljutott arra a pontra, hogy nagyon is ideje lenne felújítani, korszerűsíteni. Viszont ez a feladat összetettebb, mint a 3-as vonal felújítása, ugyanis ide egyedileg gyártott szerelvények kellenek többek között az alagút szűk keresztmetszete miatt.

BJASZ20230511048
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Egy ilyen szerelvény gyártása pedig nem csak sok idő, de sok pénz is. Az utóbbiban a BKV optimistább, mint a Metróért Egyesület elnöke. Míg a BKV szerelvényenkénti 1,6 milliárd forinttal számol, addig Bíró Endre 2 milliárd forinttal.

Bíró magyarázata szerint azért lesz ez nagyon drága, mert a szerelvények nem rakhatók össze kész modulokból, így külön prototípust kell tervezni, majd legyártani. Így a kocsik legyártása legalább 4-5 évbe tellene. Viszont a forgalomba helyezéssel együtt ez 6-7 év lehet, vagyis reálisnak tűnik, hogy a vonatok 60 évesek lesznek, mire végleg nyugdíjazzák őket.

A BKV közlése szerint a jelenlegi menetrend fenntartásához 16 szerelvény kell, de a jelenlegi vonalhosszra inkább 22. Ha az utóbbival számolunk, akkor a BKV számítása szerint 43 milliárd forint körüli összeg a szerelvények beszerzése, Bíróé szerint 54.

Viszont ha új szerelvények kerülnek a vonalra, akkor a pályát is újítani, korszerűsíteni kell, ami ismét sokmilliárdos érték. Walter Katalin BKK-vezérigazgató a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy az uniós IKOP + keretből akadhat erre pénz, ha a kormány is úgy akarja.

A kisföldalatti vonalának felújítása és bővítése már az előző, 2014 - 2020-as uniós pénzügyi ciklus tervei között is szerepelt, de végül nem jutott rá forrás. Viszont arra jutott kétmilliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, hogy a BKV előkészítse a projektet: ennek keretében egy bizottság megalkotta az új jármű elvi előzetes típusengedélyét és a teljes projekt tender-dokumentációját. Viszont a közbeszerzés kiírására már nem maradt fedezet.

A projekt most ismét előkerülhet a mini-Dubajnak becézett, Rákosrendezőre tervezett új városközpont miatt, ugyanis az egyes vonalat odáig bővítenék.