Autóba való arcfelismerő rendszert fejlesztett a Continental

2024.01.12. 07:37

A modern telefonokba szerelt arcfelismerő rendszerek ha nem is elengedhetetlenek, kényelmesebbé teszik a mindennapjainkat. Most a Continental állt elő egy autókba szerelhető arcfelismerő rendszerrel.

A német alkatrészgyártó vállalat fejlesztése azonban egy kicsit túlmutat azon, amit a jelenlegi telefonok tudnak. Legalábbis funkcióiban mindenképpen, hiszen nem csak kinyitni, de beindítani is tudnánk az autónkat csupán az arcunkkal. Ezekhez a funkciókhoz két különböző helyre telepített kamerát alkalmaznának.

Kép forrása: Continental
Kép forrása: Continental

Az egyiket az autó B-oszlopába szerelnék, így amikor odasétálunk a sofőroldali ajtóhoz, akkor a központi zár egy gyors szkennelés után kinyílik. A másik kamera a műszeregységbe kerülne, így miután beülünk és felnézünk, az autó beindul.

A Continental kameráinak az a különlegessége, hogy be lehet építeni őket szinte észrevétlenül. Így nem csak a műszercsoport kijelzője mögött, de a B-oszlop burkolatában is el tud rejtőzni. Utóbbi esetében egyébként érdekes új probléma generálódna abból, ha koszos, vizes vagy esetleg havas az autónk. Takaríthatnánk az egész B-oszlopot, ha nem tudjuk hol van a rejtett kamera.

Emellett kívül egy olyan kijelzőt is beépítenének, amin megjelenik az arcfelismerés eredménye és egyéb funkciók, kikapcsolt állapotában viszont láthatatlan. További fontos extra, hogy a Continental kamerái nem csak síkban, de térben is képesek elemezni az arcunkat, így például egy méretarányos fényképpel nem tudják majd feltörni az autót.

Kép forrása: Continental
Kép forrása: Continental

A rendszerre több ember arcát is fel lehet programozni különböző kiegészítő funkciókkal és engedélyekkel. Arc alapján ugyanis például az autó automatikusan be tudna tölteni ülésmemóriákat, ha van benne ilyen. De például felprogramozhatjuk a gyerekünk arcát is, akinek az autó kinyílik, viszont nem indul be.

Forrás: Carscoops