A BMW vásárlói mentik meg a manuális váltót – egyelőre

2024.01.17. 10:39

Sokan még midig úgy érzik, hogy egy igazi sportautós élménynek elengedhetetlen része a kézi kapcsolású váltó. Kitartanak mellette foggal-körömmel és ebben partner néhány gyártó. Ilyen a BMW is, melynek M részlegén várhatóan még sokáig megmarad a manuális váltó.

Sok gyártó éppen kipaterolja palettájáról a kézi váltókat és helyette különböző működési elvű, automata rendszereket használ. De nem a BMW M divíziója, ami néhány modelljéhez megtartja a kézi kapcsolású váltót. Erről egy interjúban beszéltek a Top Gear magazinnak.

Elmondták, hogy az eladásoknak még mindig jelentős százalékát teszik ki a kézi váltóval felszerelt modellek, így egyelőre nekik megéri gyártani. Az M3 és M4 modellek manuális változatára 15-20 százalék a kereslet, az M2 esetében ez még magasabb.

Ez a tendencia viszont csak az M részlegen van jelen, mert a BMW hagyományos autóiban nem jellemző ekkora kereslet a kézi váltókra. A divízió vezetője elmondta, hogy ez a fajta váltó kizárólag érzelmi döntés. Ma már nem gyorsabb, mint a duplakuplungos automata és a fogyasztása is magasabb, mégis sokaknak nagyobb élményt nyújt és ezeknek a vásárlóknak meg akarják hagyni ezt az örömöt, ameddig csak lehet.

Hogy ez meddig tart, az sajnos nem rajtuk múlik. Az M részleg fejlesztési vezetője elmondta, hogy a beszállítók a csökkenő igény miatt egy idő után már nem fognak tudni előállítani elengedhetetlen alkatrészeket. Valószínűleg ez a pont lesz az, amikor eltűnik a kézi váltó a BMW M kínálatából.