Ritkít a BKK egyes járatain az „átalakult utazási szokások” miatt

2024.01.18. 09:58

Az „átalakult utazási szokásokhoz” igazítja menetrendjét a BKK. A változtatás már január 19-től, vagyis péntektől életbe lép.

A BKK közleménye szerint január 19-étől, péntektől több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja. Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd.

A hétfői és pénteki menetrend bevezetése csak olyan járatokat, illetve járatcsoportokat érint, ahol sűrű az együttes követés, és a BKK nem mért eddig zsúfoltságot, valamint az új követésnek betudhatóan sem alakul majd ki zsúfoltság. Ezekre példa a 20E (4-5 perc helyett 5 perc), vagy a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként.

A vállalat magyarázata szerint az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén (pénteken), illetve a hét elején (hétfőn) is kisebb, további mintegy 5 százalékkal alacsonyabb forgalom a jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel.