Európába is elhozzák a Fisker elektromos pickupját

2024.01.22. 17:46

Még tavaly mutatta be a Fisker a legújabb modelljét, az Alaskát, ami egy elektromos pickup. Ez az Ocean nevű családi elektromos SUV után az újonnan alapított Fisker második típusa lesz, ami várhatóan 2025-től kerül gyártásba s Ronin sportautóval és Pear kompakttal együtt.

A típussal ráadásul most nem kifejezetten Amerikát célozzák, hanem elhozzák Európába is, erről az alapító Henrik Fisker beszélt a las vegasi CES rendezvényén. Az hogy pontosan mennyi érkezik majd a kontinensre és mennyibe kerül, egyelőre ismeretlen. Azt viszont már tudjuk, hogy az amerikai piacon az Alaska indulóára 45 400 dollár, ez átszámítva 16 millió forint, ami elég kedvező. Főleg annak fényében, hogy ennyi pénzért már az alapváltozat is 370 kilométeres hatótávot nyújt és 75 kWh-s akkumulátorral szerelik majd.

A drágább kivitelekben elérhető lesz a nagyobbik 113 kWh-s akkumulátor, ezzel pedig a hatótáv 547 kilométerre emelkedik. A pontos teljesítményadatokat nem közölték, csak azt, hogy 7,2 és 3,9 másodperces százas sprinteket futnak majd a gyengébb és erősebb kivitelek.

Az Alaska feltehetően a Fisker azt az önálló FT31 platformját használja majd, amire az Ocean is épül, csak az Alaskához megnyújtják, így pletykák szerint 5,3 méter hosszú lesz az elektromos pickup. Az azonos platformból egyébként néhányan arra következtetnek, hogy a hajtáslánc is azonos lesz, így az Alaska kap majd egy 275 és egy 564 lóerős kivitelt is, utóbbihoz tartozik közel 740 Nm nyomaték.

Az Alaska többféle platóhosszal lesz elérhető. Ebből a legkisebb csupán 1,8 méter, az egyel nagyobb már 2,28 és a legnagyobb várhatóan 2,8 méter hosszú lesz. Emellett egy videó alapján lesz egy különleges funkciója, amit a hagyományos autótípusoktól vesz át. A Houdininek elnevezett térelválasztó a plató és az utaskabin között nyitható lesz, így a raktér akár az utastér rovására is bővíthetővé válik. Emellett felszerelik olyan tárolókkal, amelyek megkönnyítik az autóval együtt dolgozó emberek életét.

Az Alaska várhatóan 2025-ben érkezik majd meg az első tulajokhoz és egyelőre egy nem túl bő kínálattal rendelkező piacra lép be. Olyan konkurensei lesznek, mint a Rivian R1T, a Tesla Cybertruck vagy a Ford F-150 Lighting, ha csak addig nem jelenik meg más is a szegmensben.

Forrás: Autocar