Új színek jönnek, változik az autósok és az autógyártók ízlése is

2024.02.02. 13:45

Az elektromos autók nemcsak a meghajtás terén hoznak újat az autózásban, hanem az autók fényezésében is. 

Átalakuláson megy keresztül az autók hagyományos színskálája – derült ki a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalatcsoportja, a német BASF kutatásából.

P104 BASF Color Report 2023

Bár a fehér továbbra is tartja vezető pozícióját a könnyű személygépkocsik legnépszerűbb színeként, piaci részesedése jelentősen csökkent. Ezzel szemben a fekete szín népszerűsége megugrott és a fehér rovására piaci részesedést szerzett.

Régiónként eltérőek a divatirányzatok

Az autóvásárlók a különböző régiókban is eltérő színeket szeretnének. Észak-Amerikában az autósok például egyre inkább az ezüst világosabb árnyalatait részesítik előnyben a sötétebb szürkékkel szemben. Az Európa–Közel-Kelet–Afrika (EMEA) régióban a sötétebb árnyalatok kerültek előtérbe. Eközben az úgynevezett kromatikus - másként tarka - színek tartják helyüket. Teljes piaci részesedésük stabilan 19 százalék. Ebbe a kategóriába a színskála olyan színei tartoznak, mint például a kék, a piros, a barna és a bézs: ezek továbbra is őrzik népszerűségüket a vásárlók körében.

Az EMEA régiót a nemzeteken átívelő különféle színízlések jellemzik. Az akromatikus árnyalatok uralkodnak, míg a kromatikus kedvencek változnak. Az akromatikus színek (azaz a fehér, a fekete, a szürke és az ezüst) 2 százalékpontot nyertek ebben a térségben.

Az európai vásárlók esetén a színválasztáskor országspecifikus preferenciák is érvényesültek. Németország a kéket szereti (az autók 11 százaléka ilyen színű). Spanyolország és az Egyesült Királyság a pirosat és a narancssárgát részesíti előnyben (9-9 százalék). Franciaország a zöldért van oda (6 százalék), Olaszországban pedig az összes színt keresik. A kromatikus színek aránya az utóbbiban a legnagyobb az öt ország közül (30 százalék).

Az EMEA-országokhoz hasonlóan Észak-Amerikában is 2 százalékpontot nyertek az akromatikus színek, tehát a fehér, a fekete, az ezüst és a szürke. A fogyasztók a világosabb irányba mozdultak el, miután az autógyártók számos szürke színt nyugdíjaztak, majd azokat gyakran az ezüst árnyalataival helyettesítették. 

Jönnek a "villanyszínek"

A többi régióhoz képest 2023-ban Észak-Amerikában volt a legmagasabb a piros autók aránya, de így sem tudta legyőzni a kéket, ami ebben a térségben a legnépszerűbb kromatikus szín.

Ázsiában és a csendes-óceáni régióban egyre több a kromatikus szín több  változattal. Nőtt a természetes színek, különösen a zöld népszerűsége. Kedveltebbek lettek a világosabb színek, különösen a világosszürkés színek és az ezüst. Részben a karosszériatípusok nagy változatossága az oka, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség színválasztéka nagyon vegyes.

Az elektromos meghajtású járműveknél friss árnyalatok jelentek meg. Ilyenek a zöld és a lila hatású színek. Az új autógyártók megjelenése magával hozta, hogy a megszokott színskálához képest valami mást szeretnének. Valami merészet és kreatívat akarnak látni, és a fiatal vevők értékelik ezeket a színeket.