Most épp temetik a kéziváltós BMW-ket

2024.02.16. 07:37

A manuális váltós újautó egy veszélyeztetett állatfaj, már több olyan gyártó van, aki csak automatával gyárt, mint aki nem. A BMW már egy ideje oda-vissza táncol a két tábor között, most éppen az előbbi kategóriába sorolják magukat.

Nagyjából egy hónap telt azóta, hogy Berci kollégám megírta; A BMW vásárlói mentik meg a manuális váltót – egyelőre. Akkor arról beszéltek, hogy ameddig lehet a BMW kitart a manuális váltónál, végülis az M-es autóinál, mert azért arra még van kereslet. Nem nagy, de van.

Most viszont Frank Weber, a BMW igazgatótanácsának tagja beszélt arról egy interjúban, hogy bizony nem éri meg kéziváltós BMW-ket gyártani, még az M divízión belül sem, ezért itt az ideje, hogy feladják. Ugyanis nem vesznek annyi manuális BMW-t, hogy megtérüljön az ilyen váltók fejlesztése.

Weber nem mondott pontos dátumot arra vonatkozóan, hogy a BMW mikor fogja megszüntetni az összes manuális opciót, de ez hamarosan bekövetkezhet, ugyanis azt mondta, hogy „Ha manuális M-et akarsz, akkor azt most kell megvenned”.

A kijelentés már csak azért is érdekes, mert a gyártó február elején mutatta be a BMW Z4 manuális váltóval szerelt verzióját, ami sDrive20i és az sDrive30i-hez is kapható.