Elege lett Brüsszelnek, uniós szigorítás jöhet a szabálysértéseknél

2024.03.13. 14:10

Az Európai Parlament és az Európai Tanács szakértői javaslatot tettek arra, hogyan szigorítsák azoknak a  vezetőknek a lefülelését, akik hazájukon kívül követnek el közlekedési szabálysértéseket.

Az EU döntéshozó szervezetei felfrissítik azokat a szabályokat, amelyek alapján lefülelhetik azokat az autósokat, akik saját országukon kívül szabálytalankodnak az Európai Parlament most megjelent tájékoztatója szerint.

GettyImages-1775104710

Egyelőre egy informális megállapodást értek el ezen a téren, amely kiszélesíti azoknak a vétségeknek a körét, amelyek esetén az uniós tagállamok hatóságainak együtt kell működniük a felelőtlen sofőrök megrendszabályozásában.

Sokkal több szabálytalanságot "néznének"

Eddig az ittas vezetés, a gyorshajtás és a közlekedési lámpa piros jelzésének figyelmen kívül hagyása voltak azok az esetek, amikor határokon átnyúlva büntették a szabályszegőket. Ha az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadja az új javaslatot, akkor egyebek mellett a veszélyes parkolás, előzés és sávelhagyás és a cserbenhagyásos balesetek is felkerülnek a közösen kezelendő ügyek közé.

A változtatást azért tervezik, mert becslések szerint jelenleg szabálysértések 40 százaléka feledésbe merül, ha a vétkes autós külföldi. A felfrissített együttműködési rendszerben az érintett országoknak két hónapon belül reagálniuk kellene a megkeresésekre, amelyek abból a tagállamból érkeznek, amelyben az autós megsértette a közlekedés említett szabályait. Ezeknek az országoknak az eset megtörténtétől számítva 11 hónap állna rendelkezésükre, hogy eljárást indítsanak.

Online platformot hoznának létre

A szabályszegő saját országa szedhetné be a 70 eurónál (28 ezer forint) magasabb bírságokat, amennyiben azokat az összes jogi behajtási lehetőség után sem fizették be. Ugyanakkor az új együttműködési szabályok érvénybe lépése után betiltanák, hogy a bírságok beszedését magánkézben lévő behajtócégekre bízzák.

A kezdeményezés része, hogy az Európai Bizottságot felkérnék egy online felület létrehozására, amely részletes tájékoztatást adna a szabálysértések határokon átnyúló kezeléséről, a büntetésekről és a jogorvoslati lehetőségekről. A változtatásokról szóló előzetes megállapodást el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és Tanácsnak, majd ezt követően 30 hónapon belül a tagállamok parlamentjeinek.