Havon tesztelték a vadonatúj platformos BMW iX3-at

2024.03.16. 11:22

A Car Spy Media oldalán bukkant fel egy videó a 2026-ra tervezett, Neue Klasse platformra épülő BMW iX3 lappföldi havas tesztjéről. A könnyebb, kompaktabb és jelentősen hatékonyabb platformra elsőként a 3-as BMW utódaként érkező, de talán következő i3-nak hívott szedán érkezik leghamarabb jövőre, de nem sokkal később jöhet a kis méretű SUV is.

A platformhoz tartozó egyik legnagyobb villanyautós érdekesség a hengeres akkumulátorcellák integrálása. Ezek katód oldalának nikkeltartalma nagyobb, kobalttartalma pedig kisebb. Az anód oldalon eközben a szilikontartalom magasabb. Mindez több mint 20 százalékkal nagyobb térfogati energiasűrűséget eredményez, és jelentősen olcsóbb is gyártani, mint a korábbiakat, ami az autókat is kedvezőbb árúvá teheti.

A hírek szerint a Neue Klasse platform egy 3-as szintű, tehát részleges önvezetéssel, és kibővített méretű HUD-vel érkezik. A gyártást elsőként abba a müncheni üzembe vihetik, ahol bő 70 éven át készültek hagyományos autók.

Az első BMW iX3 sorozatgyártása 2020-ban indult el, és ahhoz képest, hogy egy villanyosított normál X3-ról beszélünk, meglepően jól teljesített elektromos autóként, és a hátsókerék-hajtásnak köszönhetően volt benne némi BMW-s bugi is.