Lízingelje autója akkumulátorát! – ezt ajánlaná Vietnám villanyautó-gyártója

2024.03.18. 17:40

Még nem töltötte be harmadik születésnapját Vietnám villanyautó-gyártója, ám máris akkora akadály előtt áll, amelynek megugrása patinás múltú versenytársainak sem lesz könnyű feladat.

Az villanyautókat és járműveket gyártó cégek piacán több újonnan alapított startup is igyekszik magának részesedést szerezni. Az egyik ilyen a vietnámi VinFast villanyautó-gyártó, amely tisztában van vele, hogy fontos időszak előtt áll – derült ki a japán gazdasági hírügynökség, a Nikkei összefoglalójából. A tervek minimum ambiciózusak. 

Az amerikai Nasdaq technológiai tőzsdén jegyzett vállalat vezetősége úgy látja, hogy nagyon rövid időn belül eldől, melyik vállalatnak lesz jövője az elektromos autók korszakában és melyiknek nem. A VinFast ötven piacon indul harcba az autósok szívéért, köztük olyan országokban, mint az Egyesült Államok és India.A legtöbb külföldi piacon nem is hallottak arról, hogy Vietnámnak komolyan vehető autógyártó vállalata van. A cég 2021-ben kezdett el elektromos autókat gyártani és 2023 közepén vitték tőzsdére az USA-ban. Idén márciusban nagyjából öt dollár körül forogtak a részvényei, ami igencsak távol van a tavaly augusztusban elért 82 dolláros csúcstól. Igaz ugyanakkor, hogy más új cégek, mint például a villanykamionokat fejlesztő Nikola a túléléséért küzd a tőkepiacon.

Le Thi Thu Thuy, a vállalat igazgató asszonya úgy véli van egy módszerük, amivel előnyt szerezhetnek a piacon. Nevezetesen a VinFast vásárlóinak négyötöde lízingeli autója akkumulátorát. Ennek eredményeképpen azok ára nagyjából ott van, ahol a hagyományos, belső égésű motorral szerelt társaiké. Ugyanakkor 2023-ban értékesítésük 72 százalékának vásárlója a VinFast alapítója, Pham Nhat Voung milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember taxivállalkozása volt – derült ki a cég tőzsdei jelentéséből. Ha az USA-ban, a VinFast kritikus piacán akadályokat gördítenek a lízingre alapuló üzleti modell elé, akkor kénytelenek lesznek árat emelni, ami komoly gondot jelenthet.

08215ef6-tuyen-dung-tai-xe-taxi-xanh-1536x1024

A cégvezető azt ígéri, hogy 2025-ben már nyereséggel fogják értékesíteni autóikat. Ehhez 40 százalékkal akarják megvágni a gyártási költségeket, részben technológiai fejlesztéssel, részben a beszerzési forrásoknál elért árcsökkentéssel. A nehéz idők túlélést segítheti a több lábon állás. A VinFast elektromos buszokat üzemeltet hazája két legnagyobb városában, Hanoiban és Ho Chi Minh Cityben.