Tizenegyszeres alapdíjjal dolgozó taxis hiénát fogtak a rendőrök

2024.03.22. 06:06

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának motorkerékpáros járőre 2024. március 16-án, az V. kerületben figyelt fel egy gyanús taxira. A rendőrnek az szúrt szemet, hogy a sárga fényezés, taxijelző és rendszám ellenére a hivatalos áraktól több ponton jelentősen eltérő viteldíjjak szerepeltek a jármű oldalán.

Hamarosan kiderült, hogy a sofőrnek volt olyan tarifacsomagja, amelynél a hivatalos, 1 100 forintos alapdíj tizenegyszeresét, 12 200 forintot fizettetett ki az utasokkal. Szintén problémát jelentett, hogy sem a taxis, sem az autója nem rendelkezett a taxizáshoz szükséges engedélyekkel, a járműnek ráadásul több mint egy éve lejárt a műszaki vizsgája.

Az idős férfi azzal védekezett, hogy valójában nem szokott utasokat szállítani, az autója pedig csak azért hasonlít megszólalásig egy taxira, hogy használhassa a buszsávokat. Tekintve, hogy a jármű belsejében viteldíj-kijelző, pénztárgép és bankkártya terminál is működött, a vétkes sofőr valószínűleg nem mondott igazat.

Az intézkedő motoros járőr végül a lejárt műszaki miatt helyszíni bírságot szabott ki, elvette az autó rendszámát, a személyszállító szolgáltatással összefüggő szabályok megszegése miatt pedig közigazgatási eljárás indított a vétkes taxis ellen.

Forrás: police.hu