Ettől a VW emblémától félnek a kenguruk

2024.03.29. 13:11

Bár Magyarországon viszonylag ritkán találkozhatunk kenguruval, a világ egy távoli pontján elég gyakoriak ezek a testes állatok. Ausztráliában a kenguruk nagyon komoly veszélyt jelentenek az utakon közlekedőkre és saját magukra is. A Volkswagennek azonban van egy ötlete a problémára.

Bemutattak egy olyan, speciálisan kialakított emblémát, ami elriasztja a kengurukat. Elsőre hülye viccnek tűnik a dolog, de ha belegondolunk, hogy mennyire félelmetes és veszélyes lehet, amikor egy kenguru benéz egy személyautó szélvédőjén, már mindjárt jobbnak tűnik az ötlet.

A RooBadge – a roo a kangaroo, vagyis kenguru rövidítése – egy speciális hangot bocsát ki, amit nem szeretnek a kenguruk. A cuccot a Melbourne-i Egyetem specialistái és a Volkswagen mérnökei közösen fejlesztették ki. A dolog komolyságát jól jelzi, hogy három év kellett hozzá, hogy elkészüljön a végleges változat.

További érdekes részlet, hogy az embléma nem működik állandóan, csak akkor, amikor kell. Ehhez először egy komoly volumenű kutatásra volt szükség, ami alapján felmérték, hogy Ausztráliban mikor és hol fordulnak elő a kenguruk. A RooBadge-dzsel összekötött mobilalkalmazás így a telefon GPS-ének adatai és az adatbázis alapján automatikusan tudja, hogy mikor kell aktiválni a vadriasztót.

Egyelőre még csak az Amarokhoz készült el a gyári embléma helyére simán beilleszthető RooBadge. Megvenni még nem lehet, még mindig tart a tesztidőszak. Később más Volkswagenek, sőt, egyéb márkák típusai számára is elérhetővé szeretnék tenni a kiegészítőt. Dolgoznak egy univerzális, nem csak Volkswageneken használható rendszámtáblakereten is, ami hasonlóan működik majd, mint az embléma.

Forrás: Volkswagen Australia