Jön a gumicsere ideje a villanyautóknál is

2024.04.14. 10:52

Fittyet hánynak a dél-koreai gumiabroncsgyártók arra, hogy a villanyautók iránti kereslet növekedése veszített lendületéből, olyan jó üzlet nekik ezek kiszolgálása, hogy nincs miért lassítaniuk.

A dél-koreai autóabroncs-gyártók nem sokat törődnek azzal, hogy az elmúlt év második felében megtört az elektromos autó előretörésének lendülete. Arra a termékre, amivel ők járulnak hozzá ezekhez az autókhoz továbbra is erős a kereslet. 

Hankook

A Magyarországon is gyárat működtető Hankook, Dél-Korea legnagyobb gumiabroncsgyártója a Nikkei Asia gazdasági és tőzsdei hírügynökség szerint arra számít, hogy az elektromos autókhoz való abroncsok eladása idén eléri eladásai 25 százalékát. Ez jelentős növekedés lenne a tavalyi 15 százalékos arányhoz képest. A vállalat iON márkanéven hozott létre külön márkát az elektromos autókhoz való gumiknak. Ezeket szállítja a például Porschénak, az Audinak, a BMW-nek, a Volkswagennek, a Toyotának és a BYD-nak.

„A villanyautó-piac ugyan lassult, de arra számítunk, hogy nálunk megmarad a folyamatos növekedés” –tájékoztatta a cég a Nikkei Asiát.

Az elektromos autókon használt abroncsok iránti keresletnő, miután az autógyártók tisztában vannak azzal, hogy az újfajta autókhoz hozzájuk illő gumikra van szükség. Emellett a 2020 óta használt abroncsok cseréjének is eljött az ideje.

A Kumho Tire, Dél-Korea második legnagyobb abroncsgyártója sem akar lemaradni az üzletről. Márciusban dobta piacra EnnoV márkanevű termékét arra számítva, hogy villanyautókon használt gumijainak eladásai idén két számjegyű tempóban növekedhetnek. Ezzel részesedésük az autóabroncsok piacán meghaladhatja a tavalyi 7 százalékot.

Szakértők szerint a villanyautókra való abroncsok jóval nyereségesebben gyárthatók, mint hagyományos társaik. Ez részben annak köszönhető, hogy áruk átlagosan ötödével magasabb – mondta Esther Yim, a Samsung Securities tanácsadó cég vezető elemzője.

A Hankook saját bevallása szerint ezen a részpiacon a hetedik a Michelin és más versenytársak mögött.