Panaszkodik a Stellantis-vezér, de bezsebeli a napi 40 millió forintos fizetést

2024.04.18. 06:25

Hol van már a franciaországi elnökválasztás, amikor a második fordulóba jutott két elnökjelöltek túlzónak tartották a legnagyobb vállatok vezetőinek csillagászati fizetéseit.

A Stellantisra nehéz idők várnak elsősorban az elektromos autók piacán kialakult kíméletlen árverseny miatt – jelentette ki Carlos Tavares, az autógyártó vezérigazgatója a részvényesek éves közgyűlésén a Reuters szerint.

A költségek oldaláról a nyersanyagok magas ára szorongatja a céget, amelynek 2023 őszén meg kellett küzdenie az Egyesült Államokban az UAW szakszervezet sztrájkjával.

GettyImages-1753437397

„A piaci verseny egyre élesebb, ami az árakat illeti, ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül” – mondta a portugál származású cégvezető rövid üzenete a részvénytulajdonosoknak.

Ezt követően az igazgatóságdöntését megelőző tájékozódó jellegű szavazáson a közgyűlés résztvevőinek 70 százaléka támogatta Tavares és vezetőtársai csillagászati összegű juttatási csomagját. A cégvezető keresete 56 százalékkal, 36,5 millió euróra, 14,4 milliárd forintra nő. Ez havi szinten átlagosan 1,2 milliárdos, egy napra vetítve pedig nagyjából 40 millió forintot jelent. 

Akadnak akik nem tartják fairnek, hogy miközben a vállalattól több ezer embert bocsátanak el, a vezetőség fizetésére igencsak nagyvonalúan költ a cég. Tavares azzal védekezik a bírálatokkal szemen, hogy irányításával a világ egyik legnyereségesebb autógyártójává vált az amerikai–francia–olasz vállalat. Emellett úgy látja, hogy jövedelmének 90 százaléka a cég mutatóinak alakulásától függ.

Leépítések

A Stellantis márciusban állapodott meg háromezer olaszországi alkalmazottja – főként nyugdíj előtt állók– önkéntes kilépéséről. Ez az ott foglalkoztatott 43 ezer dolgozó 7,5 százaléka. Franciaországban 600, az amerikai piacon 400 munkavállalójától válik meg a cég. Eközben a 2023-as nyereség alapján 1,9 milliárd eurótosztott szét dolgozói között.A részvényesek tavaly is elfogadták a vezetők jövedelemcsomagját, ám 2022-ben a franciaországi elnökválasztás idején tartózkodtak ettől. Az akkori elnökválasztás két éllovasa, Marine La Pen ésEmmanuel Macron ugyanis bírálta az ilyenfajta sztárgázsikat.